Požareport: Jože Novak – mož, ki je zavozil vse, česar se je lotil, postal državni sekretar

Požareport: Z odhodom ministrov mandat poteče tudi državnim sekretarjem. Tako je z odstopom ministra za naravne vire in prostor Uroša Brežana mandat potekel Lenki Kavčič in Mateju Skočirju, ki ju je za državna sekretarja predlagal Brežan. Vlada je na dopisni seji za državnega sekretarja pri Alenki Bratušek, kot začasni ministrici za naravne vire in prostor, imenovala Jožeta Novaka.

Jože Novak je po izobrazbi diplomirani univerzitetni krajinski arhitekt. Na svoji poklicni poti je deloval na številnih področjih, povezanih s prostorskim načrtovanjem in urejanjem krajine. Med drugim je bil direktor Zavoda Republike Slovenije za prostorsko planiranje, državni sekretar v ministrstvu za okolje in prostor in direktor Stanovanjskega sklada Republike Slovenije. Bil je predsednik uprave Imos Holding in direktor projekta novega stanovanjsko poslovnega naselja Unipark Ljubljana. Na ministrstvu za finance je bil tudi vodja projekta prenove sistema obdavčitve nepremičnin. Do imenovanja na funkcijo državnega sekretarja je delal v sektorju za prostorsko in tehnično pripravo projektov v Družbi za razvoj infrastrukture.

No, nekako takole se je glasilo uradno sporočilo za javnost, v torek, 10. oktobra 2023, ko je vlada Roberta Goloba ekspresno hitro, že naslednji dan po razrešitvi ministra Brežana v državnem zboru (ponedeljek, 9. oktobra), in takoj potem ko je to ministrstvo začasno prevzela Alenka Bratušek, za državnega sekretarja nastavila Jožeta Novaka, a zgolj s suhoparnim naštevanjem njegovih dosedanjih funkcij.

Toda kaj vse je Bratuškova pri tem “zamolčala” šefu vlade Golobu?

– Jože Novak je bil državni sekretar za okolje in prostor pri ministru Janezu Kopaču, vidnemu članu LDS. Ko je Gregor Golobič, mogočni generalni sekretar LDS, obračunaval z Edvardom Ovnom, prav tako vidnim članom LDS in direktorjem Stanovanjskega sklada Republike Slovenije, se je Novak postavil na stran svojega šefa in ministra Kopača, v zameno pa si je želel “Ovnovno” direktorsko funkcijo na Stanovanjskem skladu.

Ker pa – Novak – za zasedbo tega stolčka ni izpolnjeval fomalnih pogojev, je takratna vlada pod vodstvom Toneta Ropa temu primerno priredila ustanovne akte Stanovanjskega sklada. In kot je Kopač kasneje priznal kriminalistom, so to spremembo pripravljali v tajnosti.

Mimogrede, Golobič je v nekem intervjuju za ljubljanski Dnevnik javno branil Kopačeve prirejene kriterije za Novakovo imenovanje na čelo Stanovanjskega sklada, takrat tudi zelo močne finančne institucije, ki se je, ob soglasju Ropove vlade, zgodilo poleti 2004.

Alenka Bratušek

In pozor: članica ndzornega sveta Stanovanjskega sklada je bila takrat tudi Alenka Bratušek, kot vplivna državna uradnica na ministrstvu za finance, ki jo je za nadzornico Sklada postavila Ropova vlada. Pri čemer je izjemno zanimiva njena vloga pri podiranju tako imenovane Nacionalne stanovanjske varčevalne sheme (NSVS), skozi katero je takrat, spomnimo, varčevalo skoraj 100 tisoč – pretežno mladih – družin. Namreč, izbrani finančniki so za nekaj 10 tisoč evrov honorarjev izdelali študijo o “novem načinu” financiranja (nakupov) stanovanj v Sloveniji, ki jo je naročil krajinski arhitekt brez vsakršnih finančnih ali bančnih izkušenj – Jože Novak, prek te šudije pa NVSV razglasili za zastarelo ter jo lobistično razgradili.

V dobro bank so predlagali, da varčevalci svojih državnih premij ne dobijo več na svoje bančne račune, ampak se proračunski denar direktno zliva na račune bank v obliki državnih subvencij za stanovanjska posojila. Nadzorni svet Stanovanjskega sklada je potem na podlagi tega NSVS “izboljšal” tako, da jo je podrl. Tudi Alenka Bratušek se – takrat, kot članica tega nadzornega sveta – ni zavzela za mlade družine, danes pa kot ministrica vehementno razpreda o nujnosti gradnje vsaj 20 tisoč stanovanj za mlade.

Se je pa zato takrat začela famozna naveza Bratušek – Novak.

– Med obračunom Gregorja Golobiča z Edvardom Ovnom so v največji tajnosti pripravljali tudi… več na Požareport.

Foto: Ministrstvo za naravne vire in prostor

Portal24