Požareport: Kako nameravajo do konca zmasakrirati SD: Tajni seznam donatorjev Inštituta 1. maj kot atomska bomba?

Tanja Fajon [Foto: SD]

Eni pravijo, famozni seznam donatorjev stranke SD, čeprav gre za tajne finančne podatke (FURS-a, Urada za preprečevanje pranja denarja?!), naj bi že bil v rokah ožjega kroga Roberta Goloba, oziroma v posesti notorne Vesne Vuković, drugi viri pa…

Požareport: Kako nameravajo do konca zmasakrirati SD: Tajni seznam donatorjev Inštituta 1. maj kot atomska bomba?

Požareport: “Kaj ti še sploh delaš tukaj?” Tako naj bi Andreja Katič, zdaj sicer že nova ministrica za pravosodje, pred vsemi zabrusila Tanji Fajon, predsednici Socialnih demokratov in ministrici za zunanje zadeve, na tisti konferenci stranke, sklicani kmalu po izbruhu afere Litijska.

No, danes je že bolj ali manj jasno, da Fajonova ne bo več “dolgo tukaj”, vsaj kot predsednica stranke ne (po volilnem kongresu, ki bo 13. aprila), se bo pa, tako zdaj kaže, do konca ter na vse pretege oklepala položaja zunanje ministrice.

Toda nadaljnja politična usoda Tanje Fajon je trenutno v resnici morda še najmanjši problem stranke SD. Po napovedih nekaterih naših virov blizu vladne koalicije se namreč napoveduje nov udarec (proti) stranki, ki pa utegne biti še hujši od Litijske, pravzaprav usoden. Socialne demokrate naj bi na ta način preprosto zmasakrirali:

– Šlo naj bi za javno razkritje seznama “donatorjev”, podjetij ali posameznikov, famoznega Inštituta 1. maj, katerega ustanovitelja sta prav Fajonova (ta se zdaj iz ustanoviteljstva sicer formalno umika) in odstopljeni generalni sekretar SD Klemen Žibert, služil pa naj bi predvsem obvodnemu financiranju stranke.

– Seznam donatorjev vodstvo SD, ki letno zberejo – po doslej znanih podatkih – zavidljivih skoraj… več na Požareport.

Boj za vodstvo SD: Kdo bo nasledil Tanjo Fajon?

V luči nedavnih kadrovskih pretresov v stranki Svoboda, se pozornost premika tudi na Socialne demokrate (SD), drugo največjo koalicijsko partnerico, kjer se začenja boj za najvišje strankarske funkcije. Po poročanju 24ur, v ozadju afera sodna stavba, ki je privedla do odstopa pravosodne ministrice Dominike Švarc Pipan in glavnega tajnika Klemena Žiberta, stranka zaključuje nominacijski postopek za ključne pozicije.

Do ponedeljka opolnoči so člani SD imeli možnost nominirati kandidate za novega predsednika stranke. Med izstopajočimi imeni so šef poslancev Jani Prednik in ajdovski župan Tadej Beočanin, ki sta bila nominirana, vendar uradno soglasje k kandidaturi še ni bilo podano… več tukaj.

Foto: SD