Požareport: Kako sta se Franc Bogovič in Marko Pogorevc hotela znebiti Petra Gregorčiča, toda puč na desnici ni uspel

Edvard Kadič, Peter Gregorčič in Marko Balažic [Foto: Portal24 Edvard Kadič]

Edvard Kadič, Peter Gregorčič in Marko Balažic med selfijem v ljubljanskem hotelu Union.

Požareport: Kako sta se Franc Bogovič in Marko Pogorevc hotela znebiti Petra Gregorčiča, toda puč na desnici ni uspel

Požareport: Današnja napeta ter zakulisna zgodba znotraj slovenske desne sredine se dejansko začne tistega dne, ko Peter Gregorčič, doktor fizike, nekdanji predsednik programskega sveta RTV, politični analitik in stalni komentator Ure moči na Planet TV nenadoma, skoraj čez noč, sredi lanskega novembra presenetljivo postane nosilec kandidatne liste Slovenske ljudske stranke za Evropski parlament.

Kmalu se namreč, tako ali drugače, predvidljivo ter očitno, izkaže, da Franc Bogovič, že drugi mandat evropski poslanec SLS, sicer – nazadnje, leta 2019 – izvoljen na listi SDS, tega v resnici nikoli ni mogel povsem preboleti. Da je nosilec Gregorčič, ne pa on, Bogovič, in da SLS na letošnje evropske volitve gre samostojno, kar mu predvsem močno zmanjšuje možnost njegove ponovne izvolitve.

Pod Markom Balažicem, novim predsednikom SLS, in Gregorčičem kot nosilcem kandidatne liste SLS, kmalu “propadejo pogajanja” med SLS, Janševo SDS in Toninovo NSi za oblikovanje kakšne skupne kandidatne liste. Z Janezom Janšo zato, ker prvak SDS dogovor za evropske volitve pogojuje s prostovoljno utopitvijo SLS v globinah temnega oceana SDS pred prihodnjimi parlamentarnimi volitvami, z NSi pa zato, ker so Matej Tonin in fantje na vrhu Nove Slovenije potihoma prepričani, da lahko pridejo v evropski parlament tudi sami, brez skupne liste z Balažicem in Gregorčičem, se sprva pogajajo s figo v žepu, kar na lastni koži občuti tudi Lojze Peterle, nato pa se Tonin itak celo preneha oglašati na Balažiceve telefonske klice.

Potem pa na sceno skupaj stopita Bogovič in Marko Pogorevc, ključni lobist iz ozadja Nove Slovenije, zato ideja o “skupni listi” SLS in NSi znova… več na Požareport.

Foto: Portal24/EdvardKadič