Požareport: Ko pri zastoju več kot 100 milijonske prenove UKC Ljubljana naletimo na novopečenega lobista Damirja Črnčeca

Požareport: Da so dela pri energetski sanaciji in revitalizaciji UKC Ljubljana, skupno težka skoraj 108 milijonov evrov, praktično zastala, kar davkoplačevalce vsak mesec stane dodatnih 100 tisoč evrov, že vemo iz številnih medijskih zapisov. Uradno zaradi nepodpisanega “uskladitvenega aneksa” med naročnikom, Uradom za nadzor, kakovost in investicije v zdravstvu, gradbenim podjetjem GH Holding kot izvajalcem in ljubljanskim Kliničnim centrom kot uporabnikom.

Ampak, kaj naj bi se, po navedbah naših virov, zares dogajalo v ozadju:

– Tomaž Pliberšek, vršilec dolžnosti direktorja Urada za nadzor, kakovost in investicije v zdravstvu (spomnimo, Pliberšek je na tem mestu zamenjal Aleša Šabedra) menda že dlje časa išče razloge za prekinitev pogodbe z GH Holdingom. Ker naj bi imeli načrt, da GH Holding ustavijo na tako imenovani prvi osminki del, preostali del posla pa opravi novi izvajalec.

– Pliberšek naj bi takšna – jasna! – navodila dobil od Damirja Črnčeca, državnega sekretarja na ministrstvu za obrambo, ki se po navedbah različnih virov zadnje čase precej pojavlja tudi v ozadju velikih državnih gradbenih poslov, kot novopečeni gradbeni “lobist”.

Tako naj bi Črnčec in generalna sekretarka Gibanja Svobode Vesna Vuković močno “porivala naprej” tudi gradbenom podjetje Macro 5, ki sicer velja za hišnega gradbinca ljubljanskega župana Zorana Jankovića. Pliberška naj bi zato pogosto videvali tudi na… več na Požareport.

Foto: Gov.si; Portal24