Požareport: Konferenca ujetnikov Tanje Fajon – saj zanima jo samo še stolček evropske komisarke, Golob pa prek nje drži v šahu celo SD

ByAna Koren

27. februarja, 2023
Foto: Stranka SD

Požareport: Konferenca ujetnikov Tanje Fajon – saj zanima jo samo še stolček evropske komisarke, Golob pa prek nje drži v šahu celo SD

Požareport: Da Tanja Fajon dokazljivo dela izključno samo zase, zdaj sicer počasi spoznavajo skoraj vsi, ne samo Lukšič, Pikalo ali Pertinač, a pravega izhoda ta hip ni …  Zato so njene – sobotne – besede o “prenovi stranke” seveda čisto navadno blefiranje, podobno kot njeni in Frangeževi predvolilni slogani o “30 dneh do zdravnika specialista” …

Mladi forum Socialnih demokratov

Luka Goršek je predsednik Mladega foruma Socialnih demokratov, sicer pa tipični predstavnik tako imenovane “zlatne mladeži” tranzicijske Slovenije.

Je sin nekdanjega generalnega direktorja policije Janka Gorška, (pravili so mu tudi “pudelj” – tedanje ministrice za notranje zadeve in predsednice LDS – Katarine Kresal), rojen z zlato žlico v ustih, uradniško-politična elita, ves čas privilegiran, podobno kot – resda rojena nekaj desetletij prej – Robert Golob ali Aleksander Čeferin (princip je isti, vse ostalo so nianse).

Na lanskih volitvah sicer ni bil izvoljen za poslanca, je pa službo dobil v kabinetu gospodarskega ministra Matjaža Hana (SD). A ni zdržal dolgo, danes, nekaj mesecev po tem, je že zaposlen na sedežu stranke Socialnih demokratov, zaenkrat še v tisti famozni “judovski vili” na Levstikovi 15. Zakaj je z gospodarskega ministrstva prestopil na Levstikovo, obstajata dve razlagi.

Po eni se ga je hotel znebiti Han, ker mu je Goršek – s svojimi nastopi – “delal škodo” (citiramo vire), po drugi si ga je na sedežu stranke želel novi generalni sekretar SD Klemen Žibert, ki tam sestavlja svojo mlajšo ekipo. A glede na to, kar je Goršek tvital o Borutu Pahorju, ko je odhajajoči predsednik republike izrazil možnost, da odmrzne strankarsko izkaznico SD, gre verjeti prvi razlagi, no, vsaj toliko kot drugi.

Vsekakor pa je dejstvo, da Luka Goršek nima ničesar skupnega z moderno evropsko socialdemokracijo, čeravno že dodobra prežeto z woke ideologijo, ki jo (je) predstavlja(l) Pahor, tisti edini predsednik SD, ki je to stranko na parlamentarnih volitvah popeljal do volilne zmage in sestavil vlado. A to je bilo že davnega leta 2008.

Ker pa je danes Goršek, ne Pahor, poklicni politik SD, nam to veliko pove o današnji SD. Potrjujejo pa to zadnji volilni izidi in stanje v anketah javnega mnenja.

Kar 11 odstotkov bi jih volilo stranko Anžeta Logarja

Stanje je tako rekoč alarmantno. “Saj veš, Bojan, včasih nas je bilo na sestankih tudi po sto, danes nas pride samo še peščica, v glavnem starci, mladih ni več, razen nekaj tistih, ki želijo delati politično kariero,” pripoveduje naš vir s terena SD.

Ena od anket javnega mnenja, ki sicer ni bila javno objavljena, ker je bila naročena za strateške potrebe ene od parlamentarnih strank, pa celo ugotavlja, da bi kar 11 odstotkov volivcev SD svoj glas namenilo novi stranki Anžeta Logarja. Vse to skupaj pa nesporno dokazuje, da se bo SD na prihodnjih volitvah prejkone borila za prestop parlamentarnega praga, pri čemer lahko računa zgolj še na svoje najzvestejše tradicionalne volivce.

Matevž Frangež

A gremo naprej. Na včerajšnji konferenci SD je novi predsednik konference (namesto evropskega poslanca Milana Brgleza) postal Matevž Frangež, sicer državni sekretar – znova pri Hanu. Gre pa za najvišji organ stranke med obema kongresoma, toda ime novega predsednika konference nam potrjuje stanje SD, opisano prej, pri Luki Goršku.

Ker Frangež, čeprav boljkone baby face, je že stari in precej obrabljeni obraz SD. Je bivši neuspešni kandidat za mariborskega župana (leta 2013, ko je zaradi zrežiranih “ljudskih vstaj” padel Franc Kangler, si je Frangež obetal nočni skok na župansko funkcijo, vendar ga je na volitvah dodobra porazil tako rekoč politični neznanec Andrej Fištravec), ki je potem odstopil kot predsednik mariborskega odbora SD (mariborska SD pa se od takrat naprej dejansko ni nikoli več pobrala), je pa ostal poslanec državnega zbora, med vlado Mira Cerarja pa je postal celo državni sekretar v Cerarjevem kabinetu.

Leto dni kasneje je odstopil, sicer v nikoli povsem pojasnjenih okoliščinah, kakor zapustil politiko in šel med zasebne podjetnike. Skupaj z Mitjo Blagajcem, nekdanjim oglaševalcem iz – pred leti – najbolj znane mariborske oglaševalske agencije SPEM, in Juretom Štrucem, prej direktorjem časopisne hiše Večer (sicer tudi bivšim piarovcem Pivovarne Laško ter sinom nekoč odgovorne urednice Večera Majde Štruc), so ustanovili podjetje Zgodba, Poslovno svetovanje, d. o. o., ki pa ni postala ravno tržna uspešnica. Še več, javno dostopni podatki kažejo, da firma komajda živi, brez proračunskega denarja in državnih podjetij pa verjetno sploh ne bi preživela, in to je bil verjetno glavni razlog, da se je Frangež vrnil v politiko.

Ne nazadnje, Matevž Frangež je pred leti že zaprl eno podjetje – Be One, d. o. o. Pa zagotovo ne zato, ker bi to podjetje izvrstno poslovalo.

– Ko se je vrnil, je na sedežu stranke prevzel “strateški piar” in bil tudi ključna oseba volilne kampanje Socialnih demokratov pred lanskimi parlamentarnimi volitvami, zato mnogi znotraj stranke upravičeno opozarjajo, da je Frangež eden od ključnih krivcev za izjemno slab volilni rezultat SD.

In zato je bilo presenečenje, ko je postal državni sekretar na ministrstvu za gospodarstvo, kar dvojno: prvič, ker gre, kot že rečeno, za enega od ključnih krivcev za izjemno slab volilni rezultat SD, in drugič, ker mu na poslovni sceni ni uspelo, potem pa ravno on postane formalno drugi-tretji mož na ministrstvu za gospodarstvo, turizem in šport.

Ob drugem državnem sekretarju, Dejanu Židanu, ki je bil to funkcijo, vemo, prisiljen prevzeti zato, da ima pač službo, potem ko je že bil direktor Panvite, kmetijski minister in celo predsednik državnega zbora, kar je, logično, karierni padec strmo navzdol.

Zato se Frangežu poslovna scena za hrbtom cinično hihita, Mariborčani pa se čudijo in nasmihajo njegovi novi “ljubljanski karieri”. In zdaj, minulo soboto, taisti Frangež, primer dolgoletne negativne kadrovske selekcije znotraj SD, postane še predsednik konference SD – torej celo tretji človek te stranke, takoj za Fajonovo in Žibretom?!

Toda vse to je mogoče, ker Socialne demokrate danes vodi Tanja Fajon. Političarka, sicer, po zaslugi Boruta Pahorja, “pritepenka” v stranko SD (še Gregor Golobič je bil – kot predsednik Zaresa in visokošolski minister – šokiran, ko je Pahor, takrat predsednik vlade, aprila 2009 povedal, da bo na vodilna mesta kandidatne liste stranke SD za evropske volitve postavil Zorana Thalerja in Tanjo Fajon), ki dokazljivo dela izključno samo zase, za svojo kariero.

To zdaj sicer počasi spoznavajo skoraj vsi, ne samo… več na Požareport

Foto: SD

Ne spreglejte…

Požareport: Nepopravljive napake: Ko iz slovenskega smučanja delajo elitizem in bunda Tine Gaber, potem pa dobijo odbojni moment, bojkot

Požareport: Minule dni je avtor teh vrstic na twitterju objavil nekaj osebnih pričevanj in opažanj državljanov, povezanih s #Planica2023, boljkone praznimi tribunami in zasoljenimi cenami, danes pa navajamo mnenje enega od znanih slovenskih gospodarstvenikov in športnih funkcionarjev, insajderja teh zgodb, ki pa želi – iz razumljivih razlogov – ostati neimenovan… več tukaj.