Požareport: Mariborska Livarna: Delavci na minimalcih, direktorju pa 10 tisoč mesečno

ByAna Koren

20. septembra, 2023 ,

Mariborska Livarna je tudi tisto podjetje, ki ga je ob velikem medijskem in političnem spektaklu 20. junija 2022 obiskal novopečeni minister za delo, družino in socialne zadeve ter podpredsednik Golobove vlade Luka Mesec (Levica) – in obljubil rešitve. Potem pa ga ni bilo več na spregled…

Požareport: Mariborska Livarna: Delavci na minimalcih, direktorju pa 10 tisoč mesečno

Požareport: Za nesrečno Mariborsko Livarno Maribor (MLM), ki očitno gre proti stečaju (kar pomeni novo socialno bombo sredi štajerske prestolnice) in so jo morebitni tuji kupci pripravljeni “kupiti” le za en evro, pa še to zgolj ob podpisanih zagotovilih Slovenskega državnega holdinga, da – kupci – dobijo zraven tudi milijone evrov nepovratnega državnega denarja oziroma pomoči (vir), je značilna še ena druga, medijsko sicer zamolčana plat te zgodbe:

– Zadnjih 350 zaposlenih v MLM je že dlje časa praktično na minimalcih, zdaj ko se temu nekoč največjemu industrijskemu podjetju v mariborski regiji obeta klavrni konec, pa bodo ostali še brez tega.

– Predsednik uprave Davor Šenija (sicer nekdanji direktor Steklarne Rogaška) pa medtem prejema – po naših zanesljivih informacijah – 9.800 evrov mesečne plače.

Pri tem pa Davor Šenija, zanimivo, noče.. več na Požareport.

Spomnimo…

SDH blokira poizkuse izboljšanja likvidnosti podjetja MLM

Slovenski državni holding (SDH) po neuradnih informacijah časnika Večer blokira vse poskuse uprave mariborskega industrijskega podjetja MLM, ki jo vodi Davor Šenija, za izboljšanje likvidnosti in stabilizacijo poslovanja. Uprava podjetja je pripravila program prestrukturiranja. Program med drugim vključuje črpanje že odobrenega kredita. Po navedbah Večera pa je SDH to blokiral, kar naj bi bilo v nasprotju z zakonodajo.

Podjetje, ki je v preteklem letu ob 43 milijonih evrov prihodkov beležilo izgubo 3,6 milijona evrov, je imelo težave tudi pri iskanju potencialnih kupcev. Nemški investitor Mutares, lastnik koprskega Cimosa, je prejšnji teden odstopil od prevzema MLM-a zaradi neizpolnitve določenih pogojev, med katerimi je bilo zagotavljanje državnih spodbud.

V SDH za zdaj uradno še niso potrdili informacij o blokiranju upravnih prizadevanj. Vendar pa država po informacijah časnika Večer naj ne bi več mogla zagotavljati finančne pomoči podjetju. Kot rešitev naj bi razmišljali o prezaposlitvi približno sto od 350 zaposlenih v drugo podjetje Talum. Nekatere delavce pa bi upokojili.

Sindikat v podjetju je skupaj z drugimi organizacijami poslal poziv za pomoč na več ministrstev. Pismo je naslovljeno na gospodarskega ministra Matjaža Hana in ministra za delo Luke Mesca. V njem izražajo zaskrbljenost za prihodnost podjetja in njegovih zaposlenih ter upanje, da država in lastnik še nista izkoristila vseh možnosti za pomoč.

V sredo naj bi se glede te tematike sestala pristojna ministrstva.

vir Foto: STA Portal24