Požareport: Nasledstvo?! Kdo prevzema Zemljaričeve posle: njegova varovanka tudi Vesna Vuković, a poznavalci stavimo na Isajlovića

Požareport: Nasledstvo?! Kdo prevzema Zemljaričeve posle: njegova varovanka tudi Vesna Vuković, a poznavalci stavimo na Isajlovića

Požareport: Nasledstvo?! Kdo prevzema Zemljaričeve posle: njegova varovanka tudi Vesna Vuković, a poznavalci stavimo na Isajlovića. Janez Zemljarič je bil verjetno tudi tisti edini mož (iz starih časov), ki ob Milanu Kučanu ni imel občutka podrejenosti. Lahko bi rekli, da sta si bila enakovredna, še več, Kučan naj bi se Zemljariča celo previdno ter spoštljivo izogibal …

Bilo je prvo leto vlade Boruta Pahorja. Na enem od sprejemov na Ljubljanskem gradu sem srečal Janeza Kocijančiča. Bil je v družbi takratnega šolskega ministra Igorja Lukšiča, na mojo small talk opazko, Janez, slišim, da ful lobiraš, pa je zanj tako značilno cinično odgovoril, kot iz topa: Zakaj bi lobiral, jaz ne lobiram, saj jaz odločam.

Kocijančič, mož, brez katerega menda ni bilo večje tuje investicije v Sloveniji (Milan Kučan je zadnja leta znal pojamrati, da Janez dela samo še zase, močni igralci iz desnice pa so samokritično ocenjevali, kako so Kocijančiča prepozno detektirali kot vodilnega plejerja poslov na levici), in ki je do svojega zadnjega dne s trdo roko vladal slovenskemu športu, je umrl 1. junija 2020, zdaj, dve leti in pol kasneje, 30. decembra, točno na svoj 94. rojstni dan, pa se je poslovil še drugi veliki mag poslovno-političnega zakulisja trazicijske Slovenije, v prejšnjem režimu pa politik in vodilni uslužbenec Službe državne varnosti – Janez Zemljarič.

Brez katerega se pri nas, vsaj na nekaterih proračunskih področjih (zdravstvo, gradbeni posli), menda tudi ni zgodilo skorajda ničesar. Pa če si poslovno želel v Bosno, pravijo, je bilo tudi modro prej poklicati Zemljariča.

Stvari pa so se običajno dogajale v legendarni Okrepčevalnici Zoki (gre za lokal v neposredni bližini Zemljaričeve pisarne sredi WTC, Ljubljana Bežigrad), ob okusnih čevapčičih, kakopak. No, zadnja leta je hodil tudi v pisarno na Koprski ulici 94, v stavbi podjetja Varnosti Vič.

Za razliko od Kocijančiča, ki sem ga poznal zelo dobro, Zemljariča osebno nisem (s)poznal, sem pa, seveda, precej komunical z ljudmi, ki so sodili med njegov krog.

Malokdo recimo ve, da je, podobno kot nekdanja… več na Požareport.

Foto: STA

Ne spreglejte…

“Je Marka Rupnika res treba vreči levom?”

Boštjan M. Turk: Situacija v Sloveniji se slabša. Ne da bi se akterji zavedali, se približujemo razmeram, ki so sprožile državljansko vojno med letoma 1941 in 1945.

Kaj se dogaja, da smo upravičeni formulirati takšno trditev?… več tukaj.