Ob  nenadnem odstopu  ustavnega sodnika Marijana Pavčnika, ki mu mandat ustavnega sodnika sicer poteče marca 2026, velja povedati ter ugotoviti naslednje:

– Pavčnik naj bi odstop nekaterim sicer napovedoval že pred enim letom. Vendar je, zanesljivo, da je s tem (po)čakal na udobno levo večino znotraj državnega zbora. Recimo temu podobno kot (liberalni) vrhovni sodnik ZDA Stephen Breyer, ki je, po zmagi Joeja Bidna, upošteval pozive ameriške levice, naj se upokoji. Požarjevi viri sicer tudi pravijo, da se Pavčniku leta vsakodnevnega dela na ustavnem sodišču že zelo poznajo. Spisov praktično tudi bral ni več.

– Hkrati pa naj bi Pavčnik ugotovil, da so se na ljubljanski Pravni fakulteti že kar sami zmenili, koga bodo predlagali za naslednika. Kot se znotraj PF menda tudi usklajujejo glede posameznih odločitev ustavnega sodišča. Gre pa za propadlega politika Mira Cerarja mlajšega, nekdanjega predsednika vlade in SMC.

Pavčnik in Cerar sta sicer že dolga leta tesno povezana. Odhajajoči ustavni sodnik je bil namreč mentor pri Cerarjevem magisteriju in doktoratu. Cerar je bil tudi njegov asistent na PF. Ko pa je Miro Cerar mlajši – leta 2014 – prišel na oblast, je bil Pavčnik kmalu imenovan za ustavnega sodnika.

No, Cerar se danes, ko verjetno res že blazno težko gleda, kako druga dva propadla šefa vlade kljub propadu njunih političnih strank na nedavnih volitvah bizarno nadaljujeta svoji politični karieri (Marjan Šarec, ki ga ima Cerar za neumnega… več tukaj

Foto: Matej Leskovšek