Požareport: Outiranje Zorana Potića: Novinarske aktiviste in piškotarje zaposlujejo, neodvisne in kritične pa šikanirajo in ovajajo

ByAna Koren

25. aprila, 2023

Z glavami pa jezno kimajo tudi nekateri znotraj SD, kjer naj bi bi se Potić za službo sicer pogovarjal izključno s Tanjo Fajon. Saj naj bi ga kakor bolj rabili na Dnevniku kot “tukaj”, kjer od njega ne bo haska …

Požareport: Outiranje Zorana Potića: Novinarske aktiviste in piškokarje zaposlujejo, neodvisne in kritične pa šikanirajo in ovajajo

Požareport: Potić sodi med tisti del izgubljene novinarsko-aktivistične generacije slovenske tranzicije, ki je večino svojih orkestiranih karier posvetila napol patološkemu boju z Janšo in SDS.

Zorana Potića novinarski in politični insajderji poznamo (širši javnosti je sicer boljkone neznan) kot dolgoletnega novinarja notranjepolitičnih rubrik različnih časopisov (Večer, Delo, Dnevnik …), nekaj je delal tudi na Radiu Študent, a se kljub njegovi dolgoletni karieri ter najboljši volji ne moremo spomniti niti ene njegove novinarske zgodbe, ki bi odnesla kakšnega politika ali skorumpiranega uradnika.

Napol patološki boj z Janezom Janšo

Kar ni presenetljivo, saj Potić sodi med tisti del izgubljene novinarsko-aktivistične generacije slovenske tranzicije, ki je večino svojih orkestiranih karier posvetila napol patološkemu boju z Janezom Janšo (in “nabijanju” SDS). Na tiskovnih konferencah je sicer običajno izstopal po svoji visoki rasti, in se junija 2012, na tistem zgodovinskem kongresu Socialnih demokratov v Kočevju, pred vsemi dodobra osmešil, ko ni znal ali zmogel postaviti niti enega vprašanja Igorju Lukšiču, ki je na tem kongresu v dramatičnem spopadu za funkcijo predsednika stranke premagal Boruta Pahorja.

Se ga pa zato, Potića, spomnimo po številnih aktivističnih in politično pristranskih novinarskih zapisih ter ideoloških spopadih s politiki desne sredine na socialnih omrežjih (besnel je nad desničarji, če so mu reklo “oficirsko dete” ali “jugonostalgik”), čemur bi se moral kot novinar dosledno izogibati.

No, pred nekaj dnevi je Potić začel celo retvitat vidne politike Socialnih demokratov, verjetno zato, ker so mu zrihtali novo – državno – službo:

Zato je njegova odpoved na Dnevniku ter skorajšnji odhod na ministrstvo za zunanje zadeve (vse to je sicer še neuradno, a dejstvo je, da Potić in Tanja Fajon tega včeraj – javno – nista zanikala, Fajonova pa je na vprašanja, povezana s Potićevo zaposlitvijo, vsaj zaenkrat tudi direktno obmolknila) politično outiranje ter legalizacija – njegovega – dosedanjega stanja.

Skratka, povedano drugače: kar je Potić celo vrsto let počel pod krinko neodvisnega novinarstva, se je zdaj dokončno razkrilo. Gre torej za podobno zgodbo kot pri… več na Požareport.

Foto: STA