Požareport: Pismo redovnice: Prav vsi, tudi patri jezuiti, so bili seznanjeni z dejstvi, a so se odločili, da Rupnika prekrijejo z molkom

Požareport: Pismo redovnice: Prav vsi, tudi patri jezuiti, so bili seznanjeni z dejstvi, a so se odločili, da Rupnika prekrijejo z molkom. Ekskluzivno objavljamo pismi dveh redovnic, ki pričata tudi o tem, kako je Cerkev hotela zgodbo s patrom Ivanom Markom Rupnikom bolj ali manj zamolčati, in kdo vse so bili prejemniki teh njunih pisem, vendar niso ukrepali …

Afera patra Ivana Marka Rupnika je ena od mojih največjih novinarskih nerodnosti. Ker sem, priznam, čeprav po toliko letih novinarskih izkušenj, storil skoraj osnovnošolsko novinarsko napako: ko imaš ekskluzivno gradivo, poskrbi, da pride do objave čimprej, nikar ne odlašaj. A meni se je pri Rupniku – naivno – zgodilo prav to.

Spomnimo…

Spomnimo, takoj v začetku decembra sem na twitterju povzel pisanje portala Silene non possum, ene od italijanskih spletnih strani, specializiranih za rimsko-katoliško cerkev in Vatikan, kjer so poročali o Rupniku.

Bil sem prvi pri nas, ki je to omenil, eden od prijateljev pa mi je takrat sporočil, da gre zgodbo z Rupnikom res za spremljat, mi dal nekaj dodatnih informacij, a me hkrati opozoril, naj vse dobro preverim, da ne “usekam mimo”. Slovenski mediji so začeli poročati šele nekaj dni kasneje, vendar zelo sramežljivo, prve sicer Slovenske novice, seveda je bilo vse bolj ali manj povzemanje prej omenjenega portala.

Ker nisem ravno največji specialist za cerkev, sem ostal pri naših političnih temah.

Nekaj dni kasneje pa me pokliče eden od znanih ljubljanskih odvetnikov, da ima nekaj zame, povezano z Rupnikom. Tudi dokumente… več na Požareport.

Ne spreglejte…

Vatikan jezuita Rupnika začasno izobčil še pred obtožbami o spolnih zlorabah žensk

Vatikan je slovenskega jezuita Marka Rupnika že leta 2019 začasno ekskomuniciral, ker je žensko, ki je imela z njim spolne odnose, odvezal greha. Leta 2021 je bil nato obtožen domnevnih psihičnih in spolnih zlorab redovnic, a je primer zastaral.

Odveza greha, ki jo izvede sostorilec, je v Katoliški cerkvi dejanje, ki terja ekskomunikacijo oziroma izobčenje, poroča ameriška katoliška tiskovna agencija, ki se pri tem sklicuje na tiskovno agencijo AP… več tukaj.

Vatikan: Po obtožbah o zlorabi redovnic ukrepi za patra Rupnika

Po obtožbah o zlorabi redovnic ukrepi za patra Rupnika. Proti znanemu slovenskemu patru in umetniku Marku Rupniku so bile lani vložene obtožbe o domnevnih psihičnih in spolnih zlorabah redovnic, kaže poročilo jezuitskega reda.

Obtožbe zoper patra Marka Ivana Rupnika so bile vložene leta 2021, vendar so očitana kazniva dejanja zastarala, so sporočili iz dikasterija za nauk vere v Vatikanu. V povezavi z obtožbami je bila sicer uvedena “preliminarna preiskava”, poroča Ansa, ki se pri tem sklicuje na sporočilo za javnost Družbe Jezusove… več tukaj.

Foto: Pexels

By A.K.

Komentar: