Najbrž ni dvoma, da je Vasilka Sancin “zaslovela” po objavi afere s (tedanjim) predsednikom države Danilom Türkom (julija 2010), ostalo je zgodovina.

Požareport: Plitka in globoka enigma pravnice Vasilke Sancin

Požareport: Na ministrstvu za pravosodje je že konec julija potekel rok za prijave za slovenskega sodnika oziroma sodnico na Evropskem sodišču za človekove pravice (spomnimo, Marko Bošnjaku, prej odvetniku iz odvetniške družbe Čeferin, mandat sodnika ESČP poteče leta 2025). Običajno so mediji o tem poročali, sprva o pozivu, potem o prijavljenih, tokrat pa vsi tiho, kakor da to novinarjev, medijev in javnosti sploh ne zadeva. Ko se je avtor teh vrstic takrat zanimal za imena prijavljenih, so ga na pravosodnem ministrstvu gladko zavrnili, četudi so imena prijavljenih novinarjem prej praviloma dajali.

No, verjetno želijo postopek (ministrstvo za pravosodje izvede razpis, predsednica republike predlaga državnemu zboru tri kandidate, DZ jih potrdi, Svet Evrope pa nato izbere – enega) speljati karseda potihoma, da bi javnost čim manj razpravljala o kandidatih.

Kaj ima oziroma kaj naj bi imela s tem pravnica Vasilka Sancin, ki je – kot ad hoc sodnica ESČP – v znanem primeru Igorja Bavčarja glasovala proti – Bavčarju, kot edina od sedmih sodnikov in sodnic, sodba je bila razglašena minuli četrtek, pa bomo videli v nadaljevanju. Njeno glasovanje oziroma ločeno mnenje je sicer medijsko odmevalo skoraj tako, kot sama sodba ESČP, da je bilo znano sojenje Bavčarju nepošteno, saj se je s posegom tedanjega pravosodnega ministra Gorana Klemenčiča (med vlado Mira Cerarja) prišlo do kršitev načela domneve nedolžnosti.

Enigma unikatnega glasovanja

Enigma njenega unikatnega glasovanja (vsi ostali sodniki/sodnice so bili nasprotnega pravnega mnenja) je – kot vse kaže – plitka, oziroma globoka, če hočete:

– Eni pravijo, pri Sancinovi se je na ESČP sprožil “pogojni refleks” slovenskih pravnikov, da je potrebno braniti državo pred posameznikom, ne pa obratno.

– A najbrž ni dvoma, da je Vasilka Sancin “zaslovela” po objavi afere s (tedanjim) predsednikom države Danilom Türkom (julija 2010 – več na tej povezavi), ostalo je zgodovina. In da je preko Türka globoko povezana s starostami slovenske pravne nomenklature, od pokojnega Ljuba Bavcona dalje, pri čemer bivša tajna policija SDV ni – bila – daleč, se tudi ve.

– In zdaj smo pri… več na Požareport.

Foto:

Portal24