Požareport: Rekonstrukcija vlade – Frčijo Bratušek, Jevšek, Maljevac…?

Požareport: Nova Golobova vlada naj bi po napovedani rekonstrukciji štela samo 12, morda celo samo sedem ministrov (in ministric), ker Robertu Golobu je po novem, saj, vsak dan nekaj novega, vzor menda Švica, ki sicer slovi po kantonalni (regionalni) ureditvi, ne pa po močno zvezni vladi. Če jih bo, ministrskih resorjev, ostalo 12, jih bo Gibanje Svoboda imelo 8, Socialni demokrati in Levica po dva ministrska resorja, no, zaenkrat pa naj bi Golob ponudil tole vladno shemo (ekskluzivno):

– SD izgubi sedanje ministrstvo za kohezijo in regionalni razvoj, kar pomeni, da Aleksander Jevšek frči iz vlade, je adijo, omenjeno ministrstvo pa se združi z ministrstvom za gospodarstvo, turizem in šport.

– Združita se ministrstvo za notranje zadeve in javno upravo, Boštjan Poklukar pa ostaja.

– Združita se obe ministrstvu za šolstvo in ministrstvo za digitalno preobrazbo, kar – vse – prevzame Igor PapičDarjo Felda in Emilija Stojmenova Duh pa sta passe.

Združitev

– Združijo se ministrstva za naravne vire in prostor, ministrstvo za okolje, podnebje in energijo ter ministrstvo za infrastrukturo, ki jih najverjetnje prevzame politični povratnik Jure Leben, namesto Alenke Bratušek, ta pa je – v tem primeru – out. Lebna sicer forsira minister za finance Klemen Boštjančič, sicer pa je slišati, da je znotraj Gibanja Svobode znova krepi frakcija bivše stranke Z.Dej, nekakšne predhodnice GS. Odstranitev Bratuškove pa Golobu svetujeta Vesna Vuković in Damir Črnčec, češ, Bratuškova je samo lovka Gregorja Golobiča znotraj te vlade.

Spomnimo. Uroš Brežan je itak že bivši, odpade pa še Bojan Kumer. Mimogrede, Bratuškova in Kumer že nekaj časa med seboj sploh ne govorita, tako zelo sta sprta.

– Združita se tudi minstrstvo za delo, družino in socialne zadeve ter ministrstvo za solidarno prihodnost. Skupni resor prevzame Luka MesecSimon Maljevac pa si že lahko išče novo službo.

– Zanimivo pa bo tudi na pravosodju, saj bo Dominka Švarc Pipan očitno “prisiljena prestopiti” iz SD v GS, če bo želela ostati ministrica. Ker shema 8 proti 2 plus 2 tako zahteva.

Toda, kot pravi premier Golob, “vse je na mizi”. Kar pomeni, na mizi je tudi shema 8 (Gibanje Svoboda) plus 4 (Nova Slovenija), takoj po novem letu.

Mimogrede, osupli… več na Požareport.

Foto: Vlada RS X

Portal24