Požareport: Slovenski volivci kot idiotes: kako smo postali nepravna država, kjer vladajo oligarhi

ByA.K.

20. novembra, 2022 , ,
Boštjan M. Turk (Foto: zajem zaslona)
Slovenski volivci kot idiotes:kako smo postali nepravna država, kjer vladajo oligarhi

Slovenski volivci kot idiotes:kako smo postali nepravna država, kjer vladajo oligarhi. V Evropski uniji ni države, ki bi v sedmih mesecih naredila tako radikalen zasuk iz demokracije v poldiktaturo tipa Srbija ali Ruska federacija …

Boštjan M Turk, kolumna: “Kot Robertu Golobu je tudi Nataši Pirc Musar vseeno, kaj, kdaj in kako kaj reče. Besede (in dejanja) nimajo teže, posledice bo itak nosilo ljudstvo. Saj se je za to odločilo.”

Predsedniške volitve so bile veliko presenečenje. Namreč: človek bi ne verjel, da je v državi kritična masa tistega, kar so stari Grki poimenovali z besedo “idiotes”, to je ljudi, ki niso za javno rabo.

V Sloveniji obstaja 235.000 poslovnih subjektov, ki opravljajo dejavnost v skladu z ustanovitvenimi akti (vir: Ajpes). Vsi ti subjekti zaposlujejo najmanj enega človeka, včasih pa tudi več sto. Golobova vlada je že pred volitvami v aprilu 2022 napovedala, da bo dvignila davke in zmanjšala osebne dohodke. To je Golob sam povedal v televizijskih soočenjih. Nihče, ki ni ravno prisesan na državni proračun, skozi življenje pa se ne prebija brez premoženja, ne bo volil stranke, ki mu jasno pove, da ga bo stisnila za vrat. Nihče – razen Slovenca. Ta se bo odločil za kombinirani suicid: če Golob ne bo zmogel sam zadrgniti grla narodu, dajmo nekaj glasov še Levici, toliko da pride v parlament, da bo z bajoneti nagnala (“naterala”) v morje še zadnje ustvarjalne sile v državi. Tako kot Hitler: ker ni bil prepričan, da ga bo v pekel spravila zgolj krogla, je za vsak primer zraven ugriznil še v cianid.

A ne gre samo za podjetnike. Gre za vsakogar, ki je od 24. aprila dalje stopil v trgovino, točil gorivo na črpalki, plačal račun za internet ali mobilno telefonijo, kupil skiro, kolo ali avtomobil ali kakorkoli drugače opravil kakšno finančno transakcijo. Vsak je lahko ugotovil, da so cene v prodajalnah z vsakim obiskom višje, osebni dohodki pa ostajajo enaki. Ob plačilu položnice za električno energijo se je z nekaj kliki po svetovnem spletu lahko prepričal o dvojem. O prvem, če je klikal na slovenske internetne strani, še posebno na strani večinskih medijev. Tam je izvedel, da imamo za predsednika vlade največjega strokovnjaka za energijo ne samo v regiji, temveč tudi širše, tudi v Evropi, če vzamemo dobro vago. Obenem se je lahko potolažil tudi s tem, da je sedanji predsednik vlade vsaj tak strokovnjak kot za elektriko tudi za pobijanje sovražnega govora, še posebno če prihaja iz stranke SDS. Ker je zelo odprte glave, se je te veščine priučil tako rekoč na mah, ko je že sedel v fotelju na Gregorčičevi.

Če je državljan pobrskal po svetovnem spletu, pa je začuden zastrigel z ušesi. Slovenija plačuje tretjino dražjo elektriko kot Nemčija, ob tem, da imamo Slovenci trikrat nižje plače in pokojnine. Kako je to mogoče? To je mogoče zahvaljujoč sedanjemu predsedniku vlade, ki mu je v vsega nekaj mesecih uspelo gospodarsko rast, ki je bila pod prejšnjo vlado 8,4 odstotka, več kot prepoloviti, bolje spraviti na tretjino: danes je nekje čez tri odstotke in še naprej pada. Ali če to povzamemo v kratkem stavku: živimo težje in slabše kot eno leto nazaj.

A kljub vsemu temu slovenski volivec besno odrine na volišča in v drugem krogu predsedniških volitev izvoli prav tisto osebo, ki jo je priporočila vlada in za katero roko v ogenj daje povzročitelj dejstva, da živimo slabše, še več, da bomo z novimi obdavčitvami v letu 2023 definitivno živeli še slabše. Tak volivec ne more biti drugega kot idiot. Tako: “Beseda idiot izhaja iz grškega samostalnika ἰδιώτης idiōtēs ‘zasebnik, posameznik’ (v nasprotju z državo), ‘zasebni državljan’ (v nasprotju z nekom, ki ima politično funkcijo), ‘navaden človek’, ‘oseba brez strokovnega znanja, laik’, pozneje ‘nekvalificiran’, ‘neveden’, ki izhaja iz pridevnika ἴδιος idios ‘osebni’ (ne javni, ne skupni).” (vir: angleška elektronska enciklopedija, Wikipedia)

Zahvaljujoč slovenskemu volivcu stojimo pred neverjetnim dejstvom. V Evropski uniji ni države, ki bi v sedmih mesecih naredila tako radikalen zasuk iz demokracije v poldiktaturo tipa Srbija ali Ruska federacija. In to smo postali: nepravna država, ki ji vladajo oligarhi. Med Ljubljano in Moskvo je zazeval zastrašujoč enačaj. Slovenija je bila pod prejšnjo vlado sicer stabilna država, precej upoštevana na mednarodnem parketu. Ta vlada se je morala sicer ves čas svojega obstoja boriti z monopoli nekdanje partijske države. Slovenija je poleg Hrvaške namreč edina država nekdanjega vzhodnega bloka, ki ni opravila lustracije in preprečila nekdanjim pripadnikom partijske nomenklature, da po letu 1990 ne bi prevzeli oblasti… več na Požareport.

* (Dr. Boštjan M. Turk je doktor pariške Sorbonne, profesor na Univerzi v Ljubljani, član Evropske akademije znanosti in umetnosti ter redni komentator televizijskih oddaj Ura moči in Faktor)

Ne spreglejte…

Požareport: Učinek metulja: kako bo Franjo Bobinac v zahvalo pomagal Golobu osvoboditi RTV, tepci, ovce in najmanj 12 specialcev

Učinek metulja: kako bo Franjo Bobinac v zahvalo pomagal Golobu osvoboditi RTV, tepci, ovce in najmanj 12 specialcev

Ker samo največji tepci ali politične ovce lahko dvomijo, da Bobinac kot predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije ne bo za člana novega Sveta RTV postavil nekoga, ki ne bo izrazito naklonjen Robertu Golobu … več tukaj.