Požareport: Šok za akademika, razkrit med intervjujem pri Možini: Ko “resni mediji” dva tedna načrtno lažejo

Požareport: Tisti, ki ste si ogledali nedeljski intervju Jožeta Možine z Jožefom Muhovičem, akademikom, slikarjem, profesorjem in predsednikom upravnega odbora Prešernovega sklada (na 1. programu TV Slovenija), ste lahko opazili tudi njegovo presenečenje, če ne celo šok, ki ga je minule tedne spoznal ob soočenju s slovenskimi mediji.

A glede na dejstvo, da Muhoviču vsekakor ni mogoče niti slučajno očitati kakšne politične ali ideološke radikalnosti oziroma nestrpnosti, si lahko samo mislimo, kako je akademik in umetnik, zagotovo nevajen tega, doživljal in preživel svoje surovo srečanje z našo medijsko realnostjo, in hkrati verjamemo, da je vse, kar je pove, tudi res.

Muhovič je namreč opisal, da se je v medijih, eden za drugim, nenadoma pojavila novica, da bodo na letošnji Prešernovi proslavi v Cankarjevem domu pesnici Svetlana Makarovič znova, torej še enkrat, podelili Prešernovo nagrado, ki jo je, kot vemo, zavrnila leta 2000, prav tako na odru Gallusove dvorane Cankarjevega doma.

To se je po “resnih medijih” orkestrirano vrtelo približno dva tedna, ne da bi kdorkoli od novinarjev ali medijev to – kot pravi Muhovič – fake novico preveril tam, kjer je edino relevantno, pri upravnemu odboru Prešernovega sklada. Ki ima, edini v državi, ekskluzivno pravico, da – na podlagi veljavnega zakona o Prešernovih nagradah in statuta Prešernovega sklada – podeljuje Prešernove nagrade.

Tako so mediji ustvarili navidezno resničnosti, pri čemer ta medijska operacija ni prišla iz nič, ni bila slučajna, ampak načrtno lansirana, predvsem skozi politiko in ministrstvo za kulturo.

In zdaj se akademik, umetnik, profesor, kot je Muhovič, nedvomno sprašuje… več na Požareport.

Foto: Zajem zaslona

Ne spreglejte…

Svetlana Makarovič vendarle nastopila na proslavi, tam tudi premier Robert Golob s spremljevalko

Sinoči je v Cankarjevem domu  potekala državna proslava pred kulturnim praznikom, 8. februarjem.

Na vsakoletni proslavi so podelili najvišja državna priznanja v umetnosti. Prešernovi nagradi za življenjsko delo sta prejela Ema Kugler in Herman Gvardjančič. Podelili so tudi  šest skladovih nagrad. Za umetniški del proslave je poskrbel plesalec Matjaž Farič… več tukaj.