Požareport: Stranski učinki pobude iz hotela Slon: prvič javno skupaj dvojec Gregorčič-Avbelj, dva možna nova obraza desne sredine

Požareport: Stranski učinki pobude iz hotela Slon: prvič javno skupaj dvojec Gregorčič-Avbelj, dva možna nova obraza desne sredine. Čeprav, to velja na tem mestu še posebej opozoriti, gre v primeru vložitve pobude za presojo ustavnosti novele zakona o RTV na ustavno sodišče izključno za vprašanja funkcioniranja pravne države …

“Zoprna reč. Ali ustavno sodišče ugotovi, da je zakon neustaven ali pa požegna poseganje v mandate ob vsaki zamenjavi vlade … Težko pa bo reči, da to lahko počnejo samo leve vlade … Zadaj pa še, kot Damoklejev meč, Evropsko sodišče za človekove pravice …”

No, tako je ob včerajšnjem začetku postopka za oceno ustavnosti Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o RTV Slovenija – ZVRTS-1B na Twitterju zapisal pravnik, dolgoletni visoki uradnik in politik Janez Pogorelec, sicer član vodstva Nove Slovenije, javno znan tudi kot “hud nasprotnik” Janeza Janše ter menda stalni pretendent za ustavnega sodnika, toda včerajšnja pobuda za presojo ustavnosti novele zakona o javni televiziji iz ljubljanskega hotela Slon ima tudi nekatere zanimive in morda celo dolgoročne stranske učinke:

– Prvopodpisana pobudnika sta namreč dva doktorja znanosti, ki pa ju, glede na njuno dosedanje delo ter siceršnje družbeno pojavljanje, lahko uvrstimo tudi med možne (oziroma potencialne) nove obraze slovenske desne sredine.

Gre, seveda, za fizika Petra Gregorčiča in profesorja evropskega prava Mateja Avbelja, tokrat prvič skupaj na javni sceni*, v takšni aktivni vlogi – s primesmi politike, kar RTV Slovenija žal… več na Požareport.

Foto: Rtv Slovenija

Ne spreglejte…

Vložena pobuda za oceno ustavnosti zakona o RTV Slovenija

Na Ustavno sodišče je bila vložena pobuda za oceno ustavnosti novele zakona o RTV SLO. Pobudniki predlagajo začasno zadržanje, absolutno prednostno ter javno obravnavo. Na ministrstvu za kulturo menijo, da gre za zavlačevalni manever.

Novela zakona o Radioteleviziji Slovenija (RTV SLO) je bila v torek objavljena v uradnem listu in je tako danes (sreda) začela veljati. S tem je prenehal mandat članom programskega in nadzornega sveta, generalnemu direktorju ter direktorjema Televizije Slovenija (TV SLO) in Radia Slovenija (RA SLO). Delo bodo opravljali do imenovanja novega sveta RTV SLO (kar se mora zgoditi najpozneje v 60 dneh) in do imenovanja nove štiričlanske uprave zavoda.

Predsednik programskega sveta Peter Gregorčič, generalni direktor Andrej Grah Whatmough, direktor TV SLO Uroš Urbanija in namestnica predsednika nadzornega sveta Tamara Besednjak Valič so na ustavno sodišče vložili pobudo za presojo ustavnosti novele zakona o RTV SLO. Prepričani so, da krši ne le ustavo, temveč tudi ustaljeno sodno prakso sodišča Evropske unije in Evropskega sodišča za človekove pravice…. več tukaj.

By A.K.

One thought on “Požareport: Stranski učinki pobude iz hotela Slon: prvič javno skupaj dvojec Gregorčič-Avbelj, dva možna nova obraza desne sredine”

Komentar: