Požareport: When numbers talks, bullshit walks: Največji padec gledanosti Odmevov takrat, ko jih je vodil Bobovnik…

Požareport: Eno je hvalisanje po socialnih omrežjih ali medijsko-politično nabijanje znotraj svojega informacijskega mehurčka, drugo pa resnične uradne številke, skratka, neusmiljena dejstva. Povedano drugače: “When numbers talks, bullshit walks”.

Meritve gledanosti posameznih paradnih oddaj dnevno-informativnega programa* javne RTV Slovenija namreč kažejo bistveno drugačno sliko, kot nam jo orkestrirano prodajajo novinarski aktivisti (na RTV in prijateljskih medijih – Mladini, Večeru, Delu, Dnevniku, Reporterju …), ali drugi čivkajoči, recimo Slavko Bobovnik, upokojeni voditelj Odmevov (TVS) in Milijonarja (Planet TV).

Poglejmo nekatere podrobnosti, pri čemer je vir vseh uradnih podatkov, ki jih navajamo v nadaljevanju, agencija AGB Nielsen Media Research:

– Največji (usodni) padec gledanosti Odmevov (za približno 20 do 30 odstotkov) se je zgodil že takrat, ko jih je vodil Slavko Bobovnik. Aprila 2015 so na Pop TV uvedli novo informativno oddajo 24ur zvečer, ki je že čez nekaj mesecev postala najbolj gledana (informativna) oddaja v tem terminu, in gladko prekosila gledanost Odmevov, ki so iz več kot 8-odstotnega deleža gledanosti upadli na 5,8 odstotka.

Kar med drugim pomeni, da je “legendarnega” Bobovnika & Co. sesula že prva konkurenca, ki se je sploh pojavila.

Odmevi so bili torej frajersko gledljivi samo takrat, ko so bili sami, edini, brez vsakršne konkurence, in če bi se to zgodilo na kakšnem BBC-ju, bi tam nemudoma zamenjali urednike in voditelje takšne oddaje.

Slavko Bobovnik se je sicer upokojil konec leta 2018, Odmevi pa so danes, kljub – medtem – vsesplošnemu padcu gledanosti tako imenovane linearne televizije, z deležem (share – 5%) gledanosti približno tam, kjer so bili takrat, ko je na višku svoje slave odhajal Bobovnik. No, kariero voditelja kviza Milijonar na zasebni televiziji Planet TV je Slavko Bobovnik, kot že vemo, zaključil v pičlih enajstih mesecih.

– Je pa iz… več na Požareport.

Foto: STA

Ne spreglejte…

Upokojenci, vlada in tiskani mediji

Ta teden so pred Državnim zborom protestirali upokojenci. Na Trgu republike se jih je, na inciativo Pavla Ruparja oz. Glasu upokojencev, zbralo kar nekajkrat tisoč (več o tem tukaj).

Šlo je za sporočilo vladi, da upokojenci preprosto ne morejo več tako (slabo) živeti. V ozadju je namreč premisa, da so celo delovno dobo plačevali prispevke in vplačevali v pokojninsko blagajno zato, da bodo na starost lahko dostojno živeli… več tukaj.

By A.K.

Komentar: