V Sloveniji se gasilci na goriškem Krasu borijo z obsežnimi gozdnimi požari. Včeraj dopoldne je zagorelo še na italijanski strani, med Devinom in Sabliči v bližini Tržiča.

Na goriškem in tržaškem Krasu gori na več lokacijah. Prav tako je na več mestih oviran ali prekinjen železniški in cestni promet. V Tržiču zaradi cestnih zapor zato nastajajo hudi prometni zastoji.

Pri obvladovanju požarov sodelujejo ekipe gasilcev iz celotne dežele Furlanije-Julijske krajine. Iz Italije so na pomoč prileteli tudi dva helikopterja in kanader.

Predsednik Pahor se je zahvalil gasilcem na goriškem Krasu

Požarišče na območju goriškega Krasa si je v spremstvu poveljnika Civilne zaščite RS Srečka Šestana ogledal tudi predsednik republike Borut Pahor. Predsednik Pahor se je zahvalil vsem gasilcem, ki so se v preteklih dveh dneh borili z ognjenimi zublji. Požar je pod nadzorom. A je ponovno zagorelo na območju petkovega požara.

V spremstvu obeh županov, vodje reševanja Simona Vendramina in regijskih poveljnikov ter predstavnikov lokalne civilne zaščite, sta si Pahor in Šestan ogledala škodo po požaru.

Udeleženci gašenja požara so v pogovoru s predsednikom Pahorjem ponovno izpostavili že velikokrat izraženo potrebo po nakupu specializiranega letala za gašenje. Letalo se je namreč doslej izkazalo kot najbolj učinkovito pri gašenju gozdnih požarov.

Predsednik je pohvalil mednarodno sodelovanje, ki se je ob tokratnem gašenju požara izkazalo za izjemno izjemno uspešno.

Ne spreglejte:

V smeri proti vasi Lokvice se je požar znova razplamtel

Na goriškem Krasu, se je požar v večernih urah v smeri proti vasi Lokvice znova razplamtel. 300 gasilcev gavje sicer že uspelo omejiti, zaradi vetra pa se je znova razplamtel v smeri proti Lokvici. Zdaj je glavna naloga gasilcev obramba vasi Lokvice in zaselka Segeti... več tukaj.

Foto: Borut Pahor Twitter

By A.K.

Komentar: