Pozitivni premiki na azijskih trgih, bitcoin nad 70.000 dolarji

Foto: Portal24 (AI)

Pozitivni premiki na azijskih trgih, bitcoin nad 70.000 dolarji

Azijske borzne trge so v torek zaznamovali pozitivni premiki, a so še vedno pod rekordnimi vrednostmi tega meseca. Investitorji so bili priča mešanim signalom s strani ameriške centralne banke, kar je vzbudilo dvome glede prihodnjega zniževanja obrestnih mer. Dodatno negotovost je v trg vnesla možnost posredovanja Japonske za zaščito jena pred nadaljnjimi padci. Dolar je pridobil vrednost proti kitajskemu juanu, in sicer zaradi špekulacij o morebitni politiki šibkejše valute s strani Kitajske.

Azijske delnice so se povzpele, kar odraža 0,6 odstotno rast MSCI indeksa azijsko-pacifiških delnic brez Japonske. Posebno pozornost so pritegnile delnice južnokorejskih tehnoloških podjetij SK Hynix in Samsung Electronics, ki so pripomogle k 1,2 odstotni rasti indeksa Kospi. Japonski Nikkei je bil stabilen, podobno kot vrednost jena proti dolarju, ki je ostala na ravni 151,31 za dolar.

Tržna pričakovanja glede politike ameriške centralne banke (FED) kažejo na približno tri znižanja obrestne mere tekom leta, s prvim možnim znižanjem že junija. To je vplivalo na ameriške dveletne donose, ki so se čez noč zvišali, a nato padli za 4,5 bazične točke na 4,58 odstotka.

Ponedeljkova izjava visokega japonskega valutnega diplomata Masata Kande je prispevala k stabilnosti jena, kljub nedavni dvig obrestnih mer s strani Japonske, ki je jen pahnil blizu tridesetletnega minimuma proti dolarju. Kitajski juan se je po začetnem stabilnem trgovanju soočil s prodajnim pritiskom, kar je nakazovalo na možnost politike šibkejše valute s strani Kitajske.

Pričakovanja in gospodarski podatki

Investitorji se z zanimanjem pripravljajo na nadaljnje ekonomske napovedi in podatke, vključno z govorom glavnega ekonomista centralne banke Nove Zelandije ter ameriškimi podatki o proizvodnji, storitvah in zaupanju potrošnikov. Ključni podatki o osebni potrošnji in izdatkih v ZDA bodo objavljeni v petek, kar bo ponudilo dodatne vpoglede v stanje največjega svetovnega gospodarstva.

Na trgu surovin so cene zlata in nafte ostale relativno stabilne, s promptnim zlatom pri 2.169 USD za unčo in nafto Brent, ki je zabeležila rahel porast za 24 centov na sod na 86,99 USD. Bitcoin se je obdržal nad mejo 70.000 USD, sledi močnemu ponedeljkovemu zagonu.

[Vir: Reuters]; Foto: Portal24 (AI)