Poziv DS-ja k ukinitvi projekta popisovanja cen košarice živil

ByA.K.

15. januarja, 2024 , ,
Foto: Pixabay

Poziv DS-ja k ukinitvi projekta popisovanja cen košarice živil

Člani komisije Državnega sveta za kmetijstvo, predstavniki kmetijskih organizacij in živilskih podjetij so se izrekli proti nadaljevanju projekta popisovanja cen košarice osnovnih skupin živil, ki ga izvaja Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Po njihovem mnenju gre za nesmiseln ukrep, ki ne dosega svojega cilja.

Razprava o smiselnosti tega projekta je potekala na seji komisije DS-ja za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, kjer so se pojavili dvomi o njegovi uporabnosti. Javnost je izrazila pomisleke glede popisa cen, medtem ko je ministrstvo naletelo na kritike zaradi domnevnega zavajanja in nepoštenih praks trgovcev pri prodaji živil.

Ministrstvo za kmetijstvo vztraja, da je ukrep dosegel svoj namen, saj je bil namenjen zagotavljanju osnovnih živil po sprejemljivih cenah za najranljivejše gospodinjstva. Državna sekretarka Eva Knez je poudarila, da cilj ni bil kontrola inflacije, ampak pomoč najbolj potrebnim.

Kritike ukrepa prihajajo tudi iz drugih kmetijskih in gospodarskih združenj

Kritike ukrepa prihajajo tudi iz drugih kmetijskih in gospodarskih združenj, vključno s Sindikatom kmetov Slovenije, Kmetijsko gozdarsko zbornico Slovenije ter Zbornico kmetijskih in živilskih podjetij pri Gospodarski zbornici Slovenije. Poleg tega so se pojavili pomisleki o metodologiji in namenu popisa cen.

Pobudnik izredne seje komisije, državni svetnik Marko Staroveški, je izrazil prepričanje, da rezultati projekta mečejo slabo luč na vse udeležene in da je metodologija popisa neustrezna. Tudi predsednik Sindikata kmetov Slovenije, Anton Medved, meni, da je ukrep ponižujoč do potrošnikov.

Nekateri se strinjajo, da bi sredstva, namenjena za ta projekt, morala biti raje usmerjena v spodbujanje domače kmetijske proizvodnje in višjo samooskrbo. Predsednik komisije Branko Tomažič je predlagal ukiniti projekt in sredstva preusmeriti v druge kmetijske ukrepe.

Nadaljnje usode projekta popisovanja cen košarice osnovnih živil bo odločala vlada, ki bo morala upoštevati mnenja in kritike različnih deležnikov v tej zadevi.

vir; Foto: Pixabay; Portal24