Poznate znake, ki opozarjajo, da zaužijemo premalo vlaknin?

Poznate znake, ki opozarjajo, da zaužijemo premalo vlaknin? Prehrana, bogata z vlakninami, lahko namreč pomaga pri izgubi teže, krepi zdravje črevesja, uravnava prebavo in celo zmanjša tveganje za razvoj sladkorne bolezni, bolezni srca in nekaterih vrst raka. Ko ne zaužijete dovolj vlaknin, ne samo, da izgubljate te neverjetne koristi za zdravje, ampak boste verjetno doživeli tudi nekaj ne tako prijetnih stranskih učinkov, piše Eating Well.

Čeprav simptomi nezadostnega vnosa vlaknin niso vedno očitni, so dietetiki delili šest znakov, ki bi lahko kazali na pomanjkanje v njihovi prehrani.

Simptomi nezadostnega vnosa vlaknin so:

  • zaprtje
  • občutek lakote kmalu po jedi
  • visok holesterol
  • hemoroidi
  • občutek utrujenosti in izčrpanosti
  • težka izguba odvečnih kilogramov

Če opazite katerega od teh simptomov, gre lahko za premajhen vnos vlaknin. Dietetiki zato priporočajo živila, kot so chia semena, ovseni kosmiči, oreščki, leča, čičerika, stročnice, artičoke, jabolka, kvinoja, pesa, korenje, brokoli in banane.

Opozarjajo tudi, da ne smete pomotoma pretiravati z vnosom vlaknin. Pojavijo se lahko pojavijo simptomi, kot so napenjanje, krči ali plini. Ti simptomi so začasni, vendar so lahko zelo neprijetni. To lahko preprečite tako, da počasi povečujete vnos vlaknin, da se vaše telo začne prilagajati na prehrano z veliko vlakninami, poleg tega pa obvezno pijte več vode.

Foto: Pexels

Ne spreglejte…

Za zdravo in hitrejšo prebavo, jedem dodajte to sestavino!

Za zdravo in hitrejšo prebavo, jedem dodajte to sestavino! Nekaj ​​ščepcev zelišč in začimb bi lahko pomagalo ohraniti vaše črevesje zdravo, navaja Science Alert. Vsaj tako sta pokazali dve študiji, ki sta jih opravili na univerzi Penn State v ZDA.

In medtem, ko diete običajno temeljijo na njihovih osnovnih sestavinah, kot sta zelenjava ali meso, se znatna količina variacij v kulturnih in osebnih preferencah zmanjša na to, kako začinimo naše obroke, pravijo strokovnjaki.

Dietetičarka Penny Kris-Etherton in njeni kolegi iz Penn State so bili med prvimi, ki so preučevali vpliv zelišč in drugih začimb na sestavo človeškega črevesja. V njihovi študiji je 54 odraslih udeležencev s povečanim tveganjem za srčno-žilne bolezni sodelovalo v štiritedenskem eksperimentu…več tukaj.

By A.K.

Komentar: