Pozor te rastline lahko povzročijo škodo vašemu domu!

ByAna Koren

3. avgusta, 2023 ,

Pozor te rastline lahko povzročijo škodo vašemu domu!

Ne glede na to, ali načrtujete gojenje novih dreves ali rastlin na vašem dvorišču ali že imate obstoječa drevesa, je pomembno vedeti, da nekatere rastline lahko povzročijo resno škodo vaši lastnini. Podobno kot invazivne rastline, kot so japonski dresnik in bambus, ki jih je treba preprečiti na dvorišču, obstajajo tudi hitro rastoče vrste, ki jih morate odstraniti stran od vašega doma. Te rastline se lahko hitro razširijo in povzročijo morebitno škodo na temeljih hiš in vrtovih.

Vedeti morate, da te rastline in drevesa potrebujejo ogromne količine vode, da uspevajo. Ko črpajo vodo, se tla v sušnih obdobjih naravno skrčijo, še posebej, če imate glinasta tla. Če so te rastline postavljene v bližini vaše hiše, lahko to vpliva na strukturne temelje vaše nepremičnine in ogrozi njihovo stabilnost.

V najslabšem primeru se lahko korenine teh rastlin razširijo na vaše sosede, kar lahko privede do nepotrebnih težav. Poleg tega lahko nekatere vzpenjavke na stenah vašega doma prodrejo v razpoke in prizadenejo malto za opeko, kar lahko povzroči težave s plesnijo in uničuje videz zgradbe.

Če imate nameravate prodati nepremičnino, bodite pozorni, saj so nepremičninski posredniki izjavili, da lahko takšne rastline vplivajo na vrednost vaše nepremičnine. Zato je pomembno vedeti, katere dvoriščne rastline lahko povzročijo škodo vašemu domu.

Tukaj je seznam 5 dvoriščnih rastlin, ki bi se jim morali za vsako ceno izogniti:

Naprstec

Naprstec, znan tudi kot Paulownia Tomentosa, cesarica ali princesino drevo, je razvpito hitro rastoče drevo, ki lahko prevzame vaše dvorišče. Njegove debele korenine lahko poškodujejo temelje, drenažne sisteme in betonske tlake, poleg tega pa potrebuje neverjetno velike količine vode za rast.

Topol, vrba in hrast

Veličastna drevesa, kot so topol, hrast in vrba, so na videz impresivna, vendar lahko njihove hitro rastoče, žejne korenine povzročijo škodo podzemnim cevem, drenažnim sistemom in temeljem domov.

Bršljan

Bršljan je pogosta plezajoča trta, ki lahko resno poškoduje vaš dom, če se pusti rasti na stenah. Njegove korenine prodrejo v razpoke, poškodujejo opečni zid in povzročajo težave s plesnijo.

Evkaliptus

Priljubljeni evkaliptus je privlačen element na dvorišču, vendar njegove stranske korenine lahko prodrejo v temelje in poškodujejo cevovode in greznice.

Kitajska glicinija

Kitajska glicinija je lepa rastlina, vendar je znana kot “agresivna” in lahko povzroči veliko škode vašemu domu in dvorišču.

Če imate katerega od teh dreves ali rastlin na svojem dvorišču, jih pazljivo odstranite ali držite daleč stran od svojega doma, da preprečite morebitno škodo. V vsakem primeru pa vedno poiščite strokovni nasvet, če morate odstraniti velika drevesa in grmovnice na svojem dvorišču.

vir Foto: Pixabay Portal24