Prava poslastica: Riž s školjkami, kozicami in aioli omako

Riž s školjkami, kozicami in aioli omako, ta jed je pravi čudež iz enega lonca. Jed je polna okusov z obale, lahka a nasitna. Posebno piko in pečat jedi doda domača aioli omaka, ki jo dvigne na nivo prave poslastice. Iz navedenih količin sestavin boste dobili štiri obroke. Za pripravo jedi boste potrebovali pol ure.

Sestavine, ki jih boste potrebovali:

Za riž in školjke

  • 4 žlice olivnega olja
  • 60 g  drobno sesekljane šalotke
  • 1–2 stroka česna, drobno sesekljana
  • 1 liter ribje osnove
  • 100 g drobno sesekljanih lističev peteršilja
  • 1½ žličke soli
  • 400 g kratkozrnatega riža
  • 30 surovih, očiščenih školjk
  • 200 g majhnih surovih, olupljenih kozic

Za aioli

  • 4 stroke česna, olupljene, vendar cele
  • ½ žličke soli
  • 1 rumenjak
  • 2 žlički limoninega soka
  • 175 ml ekstra deviškega olivnega olja

Postopek priprave

Za riž in školjke v večji, malo višji ponvi segrejte olje.

Dodajte šalotko in rahlo pražite 5 minut, da se zmehča. Dodajte česen in pražite 40–60 sekund. Primešajte ribjo osnovo, peteršilj in sol ter zavrite.

Dodajte riž, premešajte in pustite 6 minut močno vreti na srednje močnem ognju.

Zavrzite vse odprte školjke, ki se ob udarcu ne zaprejo. Rižu dodajte školjke in kozice ter ponev na kratko stresite, da se malo potopijo v riž.

Ogenj zmanjšajte in pustite vreti še 12 minut. Po preteku tega časa naj bi se skoraj vsa tekočina vpila školjke pa bodo odprte. (Zavrzite vse školjke, ki se ne odprejo.)

Medtem, ko se kuha riž za aioli zdrobite stroke česna pod rezilom noža. Potresite jih s soljo, nato pa jih z rezilom pretlačite v gladko pasto. Stresite jih v skledo in dodajte rumenjak in limonin sok. Z električnim ročnim mešalnikom vse skupaj stepajte, nato postopoma dodajajte olivno olje, da dobite gosto majonezi podobno zmes.

Kuhano jed postrezite kar iz loncu z aiolijem ob strani.

Dober tek!

vir in foto

Ne spreglejte…

Kaj je šalotka in v katerih jedeh je najboljša

Šalotka je botanična sorta čebule. Videti je kot majhna čebula in z dobrim razlogom je šalotka ena od sort čebule in je del iste družine kot česen, mlada čebula, por in drobnjak. Drobnjak je blažji in slajši od čebule, ni pa tako blag kot por ali tako močan kot česen.

Poznali so ga že stari Grki, verjetno pa izvira iz srednje in jugovzhodne Azije. Danes se uporablja v kuhinjah po vsem svetu, še vedno pa je močno povezan s klasično francosko kuhinjo, katere pomembna sestavina je… več tukaj.

By A.K.

Komentar: