Padel še Trst! V katero luko bodo balkanski kriminalci sedaj tovorili na tone kokaina, se v naslovu sprašuje portal Prava.si.

V preteklih dveh letih so organi pregona v jadranskih lukah Bar, Ploče, Koper zasegli velikanske pošiljke kokaina. Sedaj je padel še Trst, navaja portal Prava.si. V katero jadransko luko bodo sedaj izvozniki južnega sadja in keramike s ščepcem “belega” izvažali svoje blago?

Ali bodo za tihotapljenje kokaina in heroina padla jadranska pristanišča?

Ali bodo za tihotapljenje kokaina in heroina padla jadranska pristanišča, se sprašuje avtor vrstic na Prava.si. V preteklih treh letih so organi pregona v lukah Koper, Ploče, Bar in sedaj še v Trstu zasegli večje količine kokaina in heroina. Takratna izjava “kralja banan” in večinskega lastnika podjetja Derby Izeta Rastoderja, da ne bo prekinil poslovnega sodelovanja z črnogorskim pristaniščem Bar, je bila posebej zanimiva. Vzrok je bila takrat večja količina kokaina, ki je bila najdena v zabojnikih banan znamke Derby, navaja Prava.si. Rastoder za vse odkrite pošiljke kokaina v zabojih njegovih banan, krivi južnoameriške tolpe. V njegove zaboje naj bi mu podtikali pošiljke kokaina. Rastoder je v intervjuju za Dnevnik leta 2011 tudi povedal, da imajo v vsakem pristanišču kontrolorje in nadzornike, ki preverjajo njegovo robo. Kako da se tako pogosto zgodi, da so večje količine kokaina v zabojih banan znamke Derby, pa se sprašuje avtor vrstic na Prava.si.

Kokain

Več slovenskih in balkanskih medijev je že poročalo, da so v pristanišču v Trstu zasegli 4,3 tone kokaina. Po poročanju srbskega regijskega spletnega portala N1, so v akciji aretirali 38 ljudi iz Slovenije, Hrvaške, Bolgarije, Kolumbije, Srbije in Italije. Dve osebi sta bili aretirani tudi na območju Zagreba, v okviru velike mednarodne akcije proti trgovini s kokainom. Cilj akcije je bil stopiti na prste paravojaškim formacijam (AGC), znanim tudi kot Clan del Golfo, povzema Prava.si.

Osumljenih je torej 38 oseb, na Hrvaškem pa so, kot je neuradno izvedel Jutarnji list, prijeli dva moška, ​​oba na območju Zagreba. Eden od aretiranih je hrvaški državljan M.M. aka Miljac (42), ki je bil aretiran v naselju Dubrava, kjer je živel. Aretiran je bil tudi državljan Srbije, ki je nekaj časa živel na Hrvaškem. Ta je bil pred desetimi leti na Hrvaškem obtožen članstva v kriminalni združbi, ki je od leta 2005 do 2009 iz Peruja na Hrvaško pretihotapila 38 kilogramov kokaina, poročanje srbskega N1 povzema Prava.si. 

Po navedbah kolumbijskih oblasti je omenjeni klan trenutno najmočnejša kolumbijska mamilarska organizacija z najmanj 3000 člani. Povezani so z več kriminalnimi združbami po vsem svetu. Vključno s kriminalnimi združbami iz nekdanje Jugoslavije (balkanski mamilarski kartel). S sicilijansko Cosa Nostro in Kalabrije, Ndrangetom ter mehiškima narkokartela Sinaloa in Jalisco Nueva… več TUKAJ.

Foto: iStock