Marc Decroly je 58-letni zdravnik in eden od belgijskih zdravnikov, ki pomagajo ljudem končati življenje doma. To storijo po zakonu o pravici do smrti, sprejetim pred 20 leti tj. 28. maja 2002. Decroly je pomagal umreti več kot sto pacientom

Takrat je bila Belgija šele druga država, ki je dekriminalizirala evtanazijo, Nizozemska je to storila dva meseca prej.

Dvajset let kasneje je postopek, ki  je bil nekoč razumljen kot hudo sporen, postal bolj običajen. Decroly pravi, da je podporo prejel tudi iz nekaterih malo verjetnih krajev.

»V naših razpravah v Belgiji imamo več uglednih članov s katoliških univerz, ki so zavzeli stališče in izrazili idejo, da bi zakon lahko bil humanističen. Tudi če bi bil v nasprotju z določenimi pravili Cerkve, ki morda ne ustrezajo več v celoti današnjim družba,” je dejal Decroly.

Aktivna evtanazija je zakonita v treh evropskih državah

Po belgijski zakonodaji so bolniki do evtanazije upravičeni le, če imajo neozdravljivo bolezen, doživljajo nenehno, nevzdržno fizično ali duševno trpljenje, ki ga ni mogoče ublažiti. Prav tako morajo ponoviti izrecno zahtevo za pomoč pri smrti. Zahteva mora biti temeljito premišljena. Prav tako mora biti dokazana, da zahteva  ni podvržena zunanjim pritiskom.

Aktivna evtanazija, imenovana tudi samomor s pomočjo, je trenutno zakonita v treh evropskih državah. Več kot ducat drugih omogoča terminalnim bolnikom, da prenehajo z zdravljenjem, kar imenujemo pasivna evtanazija. 

Šest evropskih držav je to prakso uradno prepovedalo, a podpora zanjo narašča v mnogih delih celine. Italijanski parlament je marca potrdil osnutek zakona o pravici do smrti. Italija je  tako korak bližje legalizaciji evtanazije.  Senat mora predlog zakona še potrditi, preden lahko postane zakon.

Vir: Euronews

Foto: Anadolu Agency