Pravna bitka Eve Kaili v primeru škandala Qatargate

ByB.O.

19. septembra, 2023 , , ,
Pravna bitka Eve Kaili v primeru škandala QatargatePravna bitka Eve Kaili v primeru škandala QatargatePravna bitka Eve Kaili v primeru škandala Qatargate

Pravna bitka Eve Kaili v primeru škandala Qatargate

Devet mesecev po izbruhu škandala Qatargate je ta odmevni pravni primer na robu propada. Eva Kaili, nekdanja podpredsednica Evropskega parlamenta, je bila decembra lani aretirana zaradi korupcije. Kaili zdaj izpodbija celotno preiskavo. Trdi, da jo policija in tajne službe nezakonito preganjajo. Podpira jo Andrea Cozzolino, poslanec Evropskega parlamenta, ki je prav tako vpleten v primer.

Večmesečna strategija Kailiine pravne ekipe bo dosegla vrhunec v bruseljski sodni palači. Tu bo zvezni tožilec ocenil utemeljenost njihove pritožbe.

Do tega srečanja brez primere prihaja leto dni po tem, ko so belgijski organi diskretno začeli preiskovati morebitno podkupovanje v Evropskem parlamentu, zlasti zaradi političnih uslug Maroku in Katarju.

Kailija zagovarjata priznana odvetnika Sven Mary in Christophe Marchand. Trdita, da sta belgijska tajna služba in policija prekoračili svoja pooblastila in kršili zakone EU, ki ščitijo Kailijevo poslansko imuniteto in morda tudi imuniteto drugih.

Kailijevi pravni zastopniki so uradno zahtevali revizijo preiskave. Od ameriškega tožilstva so zahtevali, naj pregleda te trditve, pregled pa naj vodijo trije nepristranski sodniki. Kailiin osrednji argument je, da je bila kršena njena poslanska imuniteta, zaradi česar so obtožbe proti njej nične in neveljavne.

Nepričakovan odstop glavnega sodnika Michela Claisa junija zaradi domnevnega navzkrižja interesov je oviral potek postopka.

Medtem ko se preiskava nadaljuje, se vse pogosteje pojavlja mnenje, da se lahko obtoženec izogne kazni, tudi če bo spoznan za krivega.

Izguba poslanske imunitete

Kailijini odvetniki trdijo, da bi morali preiskovalci iz Katarske brambe pred kakršnim koli pravnim ukrepom uradno zaprositi parlament za odvzem njene imunitete. Vendar so ta korak spregledali.

Namesto tega je bila Kailijeva poslanska imuniteta decembra odvzeta, potem ko je bilo ugotovljeno, da je storila kaznivo dejanje. Belgijski organi so preiskali njeno hišo v Bruslju, jo aretirali in zasegli torbe, v katerih je bilo približno 150.000 evrov. Podobno so ukrepali tudi pri drugih osebah, pri katerih so zasegli skupno najmanj 1 milijon evrov.

Odvetnik Domenico Vincenzo Ferraro, ki se je udeležil sestanka, je poudaril pomen zakonitega zbiranja dokazov. Omenil je, da bi bili dokazi na sodišču nedopustni, če bi se štelo, da so bili pridobljeni nezakonito. Ferraro je bil skupaj s še enim odvetnikom, ki zastopa Marca Tarabello, drugega obtoženega poslanca Evropskega parlamenta, zaprošen za pomoč pri Kailijevi obrambi. Potrdil je, da bo Cozzolino prošnjo podprl.

Iz vabila je razvidno, da je med povabljenimi 13 oseb, ki so trenutno ali v preteklosti povezane s škandalom “Qatargate”. Gre za različne osebe, od poslancev Evropskega parlamenta do katarskih in maroških diplomatov, vpletenih v primer.

Na seznamu so Pier Antonio Panzeri, domnevni pobudnik in nekdanji poslanec Evropskega parlamenta, ter katarski minister za delo Ali Bin Samikh Al Marri in maroški diplomat Abderrahim Atmoun, oba osumljena vplivanja na osebnosti v Bruslju. Povabljen je tudi Francesco Giorgi, nekdanji Panzerijev parlamentarni pomočnik, zdaj pa Kailin partner. Maxim Töller, Tarabellov odvetnik, ni imel takojšnjega komentarja. Belgijsko tožilstvo je o zadevi doslej molčalo.

Obstajajo ugibanja, da bodo odvetniki obrambe morda uveljavljali načelo “sadov s strupenega drevesa”. Ta pravni koncept določa, da lahko nezakonito pridobljeni dokazi ogrozijo pošteno sojenje.

Pravni precedens in diplomatske imunitete

Vendar bi lahko pravni precedens v Belgiji oviral poskuse razveljavitve celotne kazenske preiskave. Michaël Fernandez-Bertier, partner v odvetniški pisarni Ethics and Compliance in član odbora Transparency International Belgium, pojasnjuje, da vsi nezakonito pridobljeni dokazi ne vodijo v razveljavitev preiskave. Odločitev je odvisna od resnosti zadevne nepravilnosti.

Zaradi zapletenosti belgijskega pravnega sistema lahko obravnava argumentov obrambe traja več mesecev.

Ali bo Kailiju in drugim poslancem Evropskega parlamenta uspelo zavrniti tožbo proti njim, bomo še videli. Vendar se tožilstvo sooča z večjim izzivom pri tistih, ki so obtoženi vplivanja na politike, zlasti diplomate. Al Marri iz Katarja in Atmoun iz Maroka sta se izogibala srečanjem z belgijskimi organi. Zaradi njune diplomatske imunitete, ki izhaja iz njune uradne vloge, se zdi njun prihod na sodišče malo verjeten.

Ker pa sta Panzeri in Giorgi priznala svojo vpletenost v korupcijo in vpletenost drugih, se ne moreta sklicevati na imuniteto.

Vir foto: Wikipedia Biznis24