Prebadanje dojenčkovih ušes, kdaj lahko to storimo?

ByAna Koren

3. januarja, 2023
Foto: Pexels

Prebadanje dojenčkovih ušes, kdaj lahko to storimo?

Prebadanje dojenčkovih ušes je v mnogih kulturah običajna  praksa. Ameriška akademija za pediatrijo (AAP) priporoča, da starši počakajo, dokler otroci niso dovolj stari, da se sami odločijo o luknjanju ušes.

Cilj priporočila je omogočiti otrokom, da sami odločajo o svojem telesu. Prednost čakanja je tudi ta, da bo otrok po piercingu lahko sam poskrbel za čiščenje, kar zmanjša možnost okužbe. 

Če še vedno želite sprejeti to odločitev v imenu svojega otroka, je treba upoštevati več ključnih dejavnikov. Prvič, otroku ne smemo preluknjati ušes pred dopolnjenim dvema mesecema starosti, ko običajno prejmemo prvi odmerek cepiva proti tetanusu. 

Po prebadanju ušes se pojavi bolečina, ki izzveni v nekaj dneh. Manjši kot je otrok, manj je možnosti, da bo segel v ušesa in izvlekel uhan. Starejši dojenčki, pri petih, šestih mesecih pa že lahko lokalizirajo bolečino. To je problematično.

V prvem mesecu življenja obstaja večja nevarnost, da pride lokalna okužba v sistem in postane sistemska. Na koži živijo bakterije, kot je stafilokok, in če pridejo v telo, so lahko posledice resne.

V ZDA lahko dojenčkom ušesa luknjajo v pediatričnih ordinacijah, kar velja za najvarnejše. Drugo mesto, kjer je to priporočljivo storiti, so preverjeni piercing studii, ki so sterilni in čisti.

Starši se morajo zavedati, da so za dojenčke primerni samo uhani iz 24-karatnega zlata. Na čisto zlato nikoli ne boste imeli reakcije. Nikelj, tudi 14-karatno in 18-karatno zlato, lahko izzovejo alergijske reakcije.

Po prebadanju ušes lahko okužbe preprečimo tako, da okolico uhanov očistimo z alkoholom in uhane dvakrat na dan obrnemo v mečicah. Znaki okužbe vključujejo rdečico in občutljivost ter gnojni izcedek. V tem primeru je nujno poiskati zdravniško pomoč.

Foto: Pexels

Ne spreglejte…

Čustveno inteligentni otroci imajo starše, ki počnejo te stvari

Starše pogosto zanima, kako naj vzgojijo čustveno inteligentnega otroka. Čustvena inteligenca je sposobnost razumevanja, uravnavanja in izražanja čustev. Nanaša se tudi na sposobnost opazovanja, razlage in odzivanja na čustva drugih. Po besedah ​​Motherlyja je bil koncept čustvene inteligence prvič uveden že v petdesetih letih prejšnjega stoletja, ko je psiholog Abraham Maslow opredelil pomen “čustvene moči”. Izraz čustvena inteligenca je prvič uporabil Michael Beldoch leta 1964, od takrat pa številne študije še naprej dokazujejo njen pomen… več tukaj.