Prebegli uradnik: Putin je paranoičen, živi v bunkerjih, uporablja tajno mrežo vlakov …

ByAna Koren

5. aprila, 2023 ,

Putin je paranoičen, živi v bunkerjih, uporablja tajno mrežo vlakov …

Ruski varnostni častnik, ki je lani prebegnil, je podrobno opisal paranoičen življenjski slog Vladimirja Putina. Potrdil je tudi podrobnosti o skrivni mreži vlakov, enakih pisarnah v različnih mestih, strogi osebni karanteni in stopnjevanju varnostnih protokolov.

Gleb Karakulov, ki je služil kot stotnik v Zvezni zaščitni službi (FSO), močnem varnostnemu organu, zadolženem za zaščito najvišjih ruskih uradnikov, je dejal, da so bili ukrepi, namenjeni prikrivanju lokacije ruskega predsednika, ki ga je opisal kot “v patološkem strahu za svoje življenje”. 36-letni Rus je dejal, da je bil vlak uporabljen, ker ga “ni mogoče izslediti v nobenem viru informacij. To se naredi zaradi prikrivanja.”

Ruski preiskovalni časopis Projekt je pred tem poročal o obstoju vlaka in skrivnega železniškega omrežja, vključno z vzporednimi linijami in postajami v bližini Putinovih rezidenc v nacionalnem parku Valdai v Novo-Ogarivu in v bližini Putinove rezidence Bocharov Ruchey, v črnomorskem letovišču Soči.

The Guardian je pregledal intervju Karakulova z Dossier Center, politično obveščevalno družbo, ki jo je ustanovil pregnani ruski milijarder Mihail Hodorkovski, in potrdil verodostojnost ruskega komunikacijskega inženirja. Slednji je s Putinom veliko potoval, pomagal je tudi pri dostavi nekaterih njegovih tajnih sporočil.

Kdo je Karakulov?

Karakulov je bil član “terenske ekipe” predsedniške uprave za komunikacije, ki šifrira sporočila najvišjih ruskih uradnikov. Ocenjuje se, da je z najvišjimi uradniki opravil več kot 180 potovanj. Zdi se, da je najvišji uradnik obveščevalne službe, ki je prebegnil od začetka ruske vojne v Ukrajini do danes.

V intervjuju je Karakulov Putina označil za “vojnega zločinca”. Kolegom častnikom pa je dejal, da bi morali posredovati informacije, ki jih ruska javnost skriva.

“Naš predsednik je izgubil stik s svetom. Zadnja leta živi v informacijskem kokonu, večino časa preživi v svojih rezidencah, ki jih mediji zelo prikladno imenujejo bunkerji. Patološko se boji za svoje življenje. Obdaja se z neprebojno pregrado karantene in informacijskega vakuuma. Ceni le svoje življenje ter življenje svoje družine in prijateljev,” je dejal Karakulov.

Karakulov je opisal virtualno državo v državi, ki vključuje gasilce, preizkuševalce hrane in druge inženirje, ki potujejo s Putinom na njegovih potovanjih v tujino, s čimer je zagotovil redek pogled iz prve roke na raven paranoje in zaščite življenjskega sloga ruskega predsednika. “Kličejo ga šef, obožujejo ga in vedno tako govorijo o njem,” je dejal Karakulov.

Tajne komunikacije

Karakulov je opisal tudi vzpostavljanje tajnih komunikacij za Putina v letalih, helikopterjih, luksuznih jahtah in celo zavetje na ruskem veleposlaništvu v Kazahstanu med obiskom oktobra 2022, ko je Karakulov na koncu pobegnil v Turčijo in od tam v zahodno državo.

Potrdil je, da se Putin močno zanaša na informacije iz poročil svojih varnostnih služb. Putin ne uporablja mobilnega telefona ali interneta, na potovanja v tujino pa s seboj ni vzel niti internetnega strokovnjaka, trdi Karakulov. “Informacije dobiva samo iz svoje neposredne okolice, kar pomeni, da živi v informacijskem vakuumu,” je dejal Karakulov.

Putin je še vedno v karanteni in zahteva, da vse osebje, ki dela z njim v isti sobi, prav tako opravi dvotedensko karanteno, kar močno omejuje število ljudi, ki imajo osebne stike z njim.

Karakulov je dejal, da je Putin v Sankt Peterburgu, Sočiju in Novo-Ogarjovu uporabljal enake pisarne. Tajne službe pa so uporabljale lažne konvoje avtomobilov in lažnih letal, da bi se pretvarjale, da odhaja.

“To služi za zmedo tuji obveščevalnih služb in za preprečevanje poskusov atentata nanj,” je dejal Karakulov.

“Zaprl se je pred svetom”

Putinovo vedenje in življenjski slog sta se od izbruha pandemije koronavirusa leta 2020, ko se je predsednik umaknil z večine potovanj in javnih nastopov, močno spremenila: “Odrezal se je od sveta. Njegov pogled na realnost je postal izkrivljen.”

Intervju informacij o tem, kakšna sporočila je Karakulov kodiral za Putina ali druge visoke uradnike, ali več informacij o Putinovih vojnih pripravah ali vojni strategiji, ni razkril.

Karakulov je opisal svoj tvegan beg na Zahod med Putinovim obiskom v Kazahstanu. Med potovanjem sta njegova žena in hči na skrivaj odleteli v Astano. Pobeg so večkrat odložili, potem pa je Karakulov svojim kolegom povedal, da se ne počuti dobro in z družino pobegnil na letališče. Dossier Center je sporočil, da trenutno bivališče Karakulova ni znano.

The Guardian je potrdil, da je Karakulov v javni zbirki osumljencev ruskega notranjega ministrstva naveden kot iskana oseba.

Trdil je, da je nasprotoval vojni proti Ukrajini, odkar je Rusija začela svojo invazijo februarja 2022, vendar je čakal, da bi svojo ženo prepričal, da pobegnejo skupaj kot družina. Rekel je, da še vedno ni govoril s starši, ki so naklonjeni vojni.

Medtem ko je režim stroge karantene spodbudil govorice, da je Putin morda resno bolan in zaskrbljen zaradi zapletov zaradi koronavirusa, je Karakulov dejal, da ni opazil nobenih znakov, da bi bil Putin slabega zdravja.

vir Foto: Wikimedia