Prebivalci Strug opozarjajo na prepočasno ukrepanje, vladi postavljajo ultimat

Prebivalci naselja Struge v občini Luče v Zgornji Savinjski dolini so izrazili svoje razočaranje nad prepočasnim odzivom države na težave, ki so jih prinesle avgustovske poplave. Kljub obisku strokovnjakov, ki so si ogledali plazišče, domačini še vedno čakajo na konkreten odgovor glede svoje prihodnosti – ali se lahko varno vrnejo v svoje domove ali bodo morali iskati novo bivališče.

Domačini so opozorili, da čakajo že dva meseca in če ne bodo prejeli jasnih odgovorov v naslednjih dneh, bodo uporabili državljansko nepokorščino kot sredstvo pritiska, vključno z blokado cest.

Strokovnjaki iz različnih tehničnih disciplin, vključno z geologi, geomehaniki, geotehniki in hidrotehniki, so pod vodstvom hidrologa Roka Fazarinca preučili situacijo na terenu. Čeprav razumejo zaskrbljenost in frustracijo domačinov, poudarjajo pomen varnosti. “Raziskati je treba, in ko bomo dobili geološke raziskave, ko bomo izvedli geodetski posnetek območja, potem bomo lahko na podlagi profilov dali pametno rešitev,” je povedala Katarina Žibret iz Državne tehnične pisarne.

Barbara Štor za TV Slovenija dodaja, da v občini Luče obstaja šest potencialnih plazov. Dva od teh plazov sta neposredno nad strugami, vsak na svojem bregu. Po zagotovilih pristojnih bodo v prihodnjem tednu v Strugah izvajali individualne statične ocene in oglede objektov.

Za konkretna priporočila in načrte sanacije bo potrebno še nekaj časa, saj bodo statiki za vsako hišo v kraju pripravili poseben sanacijski načrt.

vir Foto: AlesKoX Portal24