Pred spanjem: 6 ključnih navad ljudi, ki nikoli ne zbolijo

Kakovost spanja ni le pomembna za dnevno energijo in koncentracijo, ampak igra ključno vlogo tudi pri krepitvi imunskega sistema. Znanstvene raziskave kažejo, da ima spanje neposreden vpliv na zdravje posameznika. Preberite o šestih navadah ljudi, ki so redko bolni in imajo kakovosten spanec.

1. Ustvarjanje sproščujočega okolja

Vaša spalnica je svetišče. Ljudje, ki se ponašajo z močnim imunskim sistemom, dajejo velik poudarek spalnemu okolju. Prizadevajo si za temno, tiho in hladno sobo. “Izpostavljenost svetlobi, zlasti modri svetlobi iz elektronskih naprav, lahko resno moti proizvodnjo melatonina, hormona, ki je ključnega pomena za spanje,” opozarjajo strokovnjaki. Zato je priporočljivo vlagati v temne zavese, kakovostne vzmetnice in posteljnino.

2. Omejevanje zaslona pred spanjem

Z znanstvenega vidika je bilo dokazano, da modra svetloba, ki jo oddajajo telefoni, tablični računalniki in drugi zasloni, moti proizvodnjo melatonina. Ljudje, ki redko zbolijo, zato pogosto uporabljajo posebne očala, ki filtrirajo modro svetlobo ali pa tehnološke naprave popolnoma izklopijo uro pred spanjem.

3. Premišljena prehrana pred spanjem

Zdrava in uravnotežena večerja, ki ni preobilna, je še ena navada zdravih ljudi. “Pomembno je, da obrok pred spanjem ni pretežak ali poln sladkorjev, saj to lahko moti spanec,” pravijo nutricionisti. Idealno bi bilo jesti vsaj dve do tri ure pred spanjem.

4. Omejitev kofeina in alkohola

Medtem ko se mnogi od nas zanašajo na skodelico kave za dnevno energijo, je pomembno vedeti, kdaj jo je treba postaviti na stran. Kofein, če ga zaužijemo pozno popoldan ali zvečer, lahko resno vpliva na kakovost spanja. Enako velja za alkohol, ki, čeprav sprva deluje kot sredstvo za sprostitev, dejansko moti spanec in lahko oslabi imunski sistem.

5. Sprostitvene tehnike pred spanjem

Mnogi se pred spanjem zatekajo k tehnikam sprostitve. To so lahko vaje globokih dihanj, meditacija, branje ali poslušanje glasbe. Ugotovljeno je bilo, da takšne tehnike pomagajo umiriti um, zmanjšati stres in izboljšati kakovost spanja.

6. Dosleden urnik spanja

Vzpostavitev in vzdrževanje rednega urnika spanja je izjemno pomembno za biološko uro telesa. Ljudje, ki se držijo doslednega urnika, pogosto poročajo o boljši kakovosti spanja, višji energiji čez dan in močnejšem imunskem sistemu.

Kvaliteten spanec in zdrav življenjski slog sta neločljivo povezana. Z uvedbo teh šestih navad v svojo dnevno rutino lahko izboljšate kakovost svojega spanca, okrepite imunski sistem in izboljšate splošno zdravje in počutje.

vir Foto: Freepik Portal24