Predčasne volitve v Franciji: Ankete napovedujejo zmago Marine Le Pen

Marine Le Pen [Foto: Tiskovni in informacijski urad ruskega predsednika/Wikimedia]

Predčasne volitve v Franciji: Ankete napovedujejo zmago Marine Le Pen

Francoska desna stranka Nacionalno združevanje (RN) je na poti k zmagi na predčasnih volitvah, ki jih je predsednik Emmanuel Macron nepričakovano razpisal po porazu njegove stranke Preporod na volitvah v Evropski parlament. Čeprav prve ankete napovedujejo zmago RN, stranka verjetno ne bo dosegla absolutne večine.

Po anketi agencije Toluna Harris Interactive bi RN, ki jo vodi Marine Le Pen, v državnem zboru osvojila med 235 in 265 sedežev. To je znatno povečanje glede na trenutnih 88 sedežev, vendar premalo za absolutno večino, ki zahteva 289 sedežev. Macronovo sredinsko zavezništvo naj bi se zmanjšalo s 250 na 125–155 sedežev, medtem ko bi leve stranke skupaj obvladovale od 115 do 145 sedežev.

Macron je predčasne volitve razpisal po velikem porazu svoje stranke Preporod, ki je na evropskih volitvah osvojila le 14,6 % glasov, medtem ko je RN prejela 31,4 %. Predčasne volitve so načrtovane za 30. junij, z drugim krogom 7. julija.

Čeprav RN verjetno ne bo dosegla absolutne večine, se postavlja vprašanje, ali bi lahko stranka vodila vlado z ali brez zavezništva z drugimi strankami. Drugi možni scenariji vključujejo široke koalicije “mainstream” strank ali popolnoma nestabilen parlament.

Macronova odločitev o predčasnih volitvah je skrajni desnici dala realno možnost za prevzem oblasti. Takoj po napovedi volitev je vrednost evra padla, francoske delnice in državne obveznice pa so se sesule.

Macron bi ostal predsednik

Čeprav bi RN osvojila večino v parlamentu, bi Macron ostal predsednik še tri leta in bi ohranil nadzor nad obrambno in zunanjo politiko. Vendar bi izgubil nadzor nad domačimi vprašanji, kot so gospodarska politika, varnost, priseljevanje in finance. To bi vplivalo tudi na politiko pomoči Ukrajini, saj bi Macron potreboval podporo vlade za financiranje kakršne koli pomoči iz francoskega proračuna.

Po besedah vira blizu Macrona je 46-letni predsednik upal, da bo z razpisom predčasnih volitev presenetil politične nasprotnike in pridobil večino. Kljub temu se sooča z izzivom, saj morata Le Pen in Bardella preoblikovati priljubljenost v zmago. Glasovanje bo verjetno vplivalo nezadovoljstvo z Macronovim slogom vladanja, življenjskimi stroški in politiko priseljevanja.

RN med svojimi politikami predlaga višjo javno porabo, kar bi lahko povečalo že tako visok francoski dolg in povzročilo nadaljnje zvišanje obrestnih mer za bančna posojila. Stranka se zavzema tudi za deportacijo več migrantov, ustavitev združevanja družin, omejitev otroških dodatkov na francoske državljane, dajanje prednosti Francozom pri dostopu do socialnih stanovanj in delovnih mest ter preklic dovoljenj za bivanje migrantom, ki so brezposelni več kot eno leto.

[Vir: Hina]; Portal24; Foto: Tiskovni in informacijski urad ruskega predsednika/Wikimedia