Zdravstveni minister Danijel Bešič Loredan je napovedal, da bodo do srede pripravili napovedani predlog interventnega zakona in sestanek z vsemi deležniki na primarni ravni zdravstva in zdravstvene nege ter Zavodom za zdravstveno zavarovanje.

Zakon

Z zakonom naj bi zagotovili pol milijarde dodatnih sredstev za preizkus, kako zdravstvo deluje. Ali je v njem dovolj sredstev in kje so zgornje meje našega zdravstvenega sistema pri kadrih, opremi in prostorih.

Spreminjali bodo tudi nadzor v javnih zavodih, pravi minister: “Da se spremeni sestava svetov zavodov, da pridemo do strokovnjakov na tem področju.” Določiti želijo, kateri poklici v zdravstvenem sistemu so deficitarni. S tem bi predvsem olajšali uvoz zdravnikov za kadrovsko najbolj okrnjena področja.

Kakšni pa naj bi bili ukrepi za primarno zdravstvo? “Videti je treba, kaj lahko izpeljemo takoj. Želimo imeti konkretne rešitve s časovnicami. Mislim, da bomo najpozneje v dveh tednih to tudi imeli,” je dejal ob napovedi sestanka z družinskimi zdravniki, medicinskimi sestrami in ZZZS-jem.

Pregled vzorcev zaposlovanja na ministrstvih

Ministrstva morajo, po sklepu na prvi seji vlade, do torka pregledati vse zaposlitve, premestitve in napredovanja od 1. 1. 2020 do 1. 6. 2022. Obdobje zajema tudi čas vlade pod vodstvom Marjana Šarca, saj bo po besedah predsednika vlade Roberta Goloba zajeto obdobje med drugim pokazalo, kakšni vzorci zaposlovanja, napredovanja in nameščanja kadrov so bili uporabljeni ob koncu Šarčeve vlade in kakšni v vladi pod vodstvom Janeza Janše. “To je najbolj transparenten način prikaza tega, ali je prišlo do odstopanj od ustaljenih norm,” je prepričan.

Vir: MMC RTV Slovenija

Foto: STA