Predlog Levice o progresivnem zdravstvenem prispevku narejen mimo Luke Mesca?

Fo

Predlog Levice o progresivnem zdravstvenem prispevku narejen mimo Luke Mesca?

Predlog Levice o progresivnem obveznem zdravstvenem prispevku je ta trenutek samo predlog. Vlada ga še ni obravnavala, zato je razprava o tem ta trenutek brezpredmetna je dejal premier Golob.

“Ta tema na vladi sploh še ni bila obravnavana,” je dejal premier. Robert Golob meni, da ima vsak pravico do svojih pogledov, tako gospodarstvo kot tudi “nekatere politične stranke, ki želijo promovirati svoje ideje. V koaliciji smo bili enotni, v spremembo dopolnilnega zavarovanja ne gremo v tistem delu, ki se tiče zbiranja prispevkov, ampak gremo v tistem delu, kjer je najbolj potrebno, to je pri organizaciji.”

Pri tem je premier poudaril, da tako kot je preuranjena, a razumljiva zahteva gospodarstva, naj se v to ne gre, tako je tudi preuranjena zahteva ene od koalicijskih strank, ki v resnici ni zahteva, temveč predlog, ki so ga lansirali v javnost. “Zame je ta razprava v tem trenutku popolnoma brezpredmetna, ker se še nič konkretnega na to temo ni zgodilo,” je dejal premier Golob

V Levici so namreč pripravili predlog za progresiven obvezen zdravstveni prispevek. Po omenjenem predlogu bi bila višina prispevka odvisna od višine posameznikove plače. Na ta način bo skoraj 80 odstotkov zavezancev na enakem ali na boljšem, manj bo plačevalo 1.204.201 zavezancev, na približno istem pa bo 59.069 ljudi, pojasnjujejo. Dodali so, da predlog interno usklajujejo s koalicijo. Iz Gibanja Svoboda so medtem sporočili, da je v koraku preoblikovanja dopolnilnega zavarovanja predviden fiksen prispevek 35 evrov.

Predlog Levice pripravljen mimo Luke Mesca?

Po predlogu bi za zdravstveno zavarovanje plačevali 17 različnih zneskov, in sicer od 15 do 200 evrov. Zdajšnji predlog pri preoblikovanju dopolnilnega zavarovanja je, kot je znano, prispevek 35 evrov.

V Levici so bili o predlogu, da bi za zdravstveno zavarovanje tisti, ki zaslužijo več, tudi plačevali več, brez komentarja. Luka Mesec  o tem ni želel govoriti, domnevno ker naj bi predlog pripravili mimo njega. Kasneje je povedal le, da je to predlog poslanske skupine, ne njegov.

Poslanska skupina Levice v pisnem pojasnilu navaja, da mora za dopolnilno zavarovanje vsak prispevati po svojih zmožnostih. In, da je ta predlog boljša in pravičnejša rešitev kot fiksni obvezni prispevek. V poslanski skupini Svobode pravijo, da je predlog preuranjen. Pravično in solidarno financiranje, da bodo urejali v okviru celovite prenove zdravstva.

Kdo bi plačeval več in kdo manj?

Trenutno je premija dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja 35,67 evra na mesec. Po predlogu Levice bi tisti, ki zaslužijo manj, kot je povprečna plača, plačevali manj kot zdaj, tisti, ki zaslužijo več, pa več.

Večina, 78 odstotkov zavezancev, bi, če bi bil predlog Levice uresničen, plačevala manj kot zdaj. To so tisti, katerih plača znaša največ toliko, kolikor je povprečna plača pri nas. To je približno 2145 evrov bruto. Ti bi plačevali 33 evrov ali manj.

Najmanj, 15 evrov, bi plačevali tisti z mesečnim dohodkom do 1399 evrov.

Na približno istem kot zdaj bi bilo 59.069 ljudi. To so zaposleni s plačo od 2250 do 2499 evrov. Plačevali bi 35 evrov.

Več kot zdaj bi plačevali tisti, katerih plača znaša vsaj 2500 evrov bruto na mesec. Plačevali bi od 40 evrov naprej.

Več kot sto evrov bi plačevali tisti, ki zaslužijo vsaj 6000 evrov bruto na mesec. Največ, to je 200 evrov, pa bi plačevali tisti z mesečnim bruto dohodkom 10.724 evrov ali več. Takih je 3452.

Za tiste, ki ne prejemajo plače in zavarovanje zanje plačuje država, Levica rešitve še nima.

vir Foto: Pexels