Predlog NSi za referendum o novi parlamentarni zakonodaji na mizi odbora za pravosodje

Matej Tonin NSi [Foto: Zajem zaslona]

Predlog NSi za referendum o novi parlamentarni zakonodaji na mizi odbora za pravosodje

Odbor za pravosodje bo obravnaval predlog stranke NSi za razpis posvetovalnega referenduma o predlogu novele zakona o parlamentarni preiskavi. NSi meni, da koalicija poskuša blokirati specifično parlamentarno preiskavo, povezano s stranko Svoboda.

Po predlogu novele, ki jo je v parlamentarni postopek vložila predsednica DZ-ja Urška Klakočar Zupančič, bi lahko izvajanje parlamentarne preiskave ob zahtevi po ustavni presoji do odločitve ustavnega sodišča bilo blokirano, opozarjajo v NSi-ju.

NSi predlaga, da bi volivce na posvetovalnem referendumu vprašali: ” Ali ste za to, da DZ sprejme predlog zakona o spremembah in dopolnitvah zakona o parlamentarni preiskavi, ki omogoča vlaganje zahtev za oceno ustavnosti in zakonitosti parlamentarnih preiskav na ustavno sodišče ter s tem v obdobju do odločitve onemogoča izvajanje parlamentarne preiskave v zadevah javnega pomena?”

V obrazložitvi so pojasnili, da je parlamentarna preiskava ustavni institut in orodje parlamentarne manjšine pri nadziranju delovanja koalicijske večine. Predlagane zakonske spremembe bi po njihovem mnenju prinesle mehanizem, po katerem bi lahko več upravičenih predlagateljev v 30 dneh po objavi akta o odreditvi preiskave v uradnem listu zahtevalo, da o skladnosti parlamentarne preiskave z ustavo in zakonom odloči ustavno sodišče.

Izvajanje preiskave bi bilo po predlogu novele do odločitve ustavnega sodišča blokirano. Slednje bi pomenilo, da DZ v tem obdobju ne bi mogel niti imenovati preiskovalne komisije, so navedli poslanci NSi-ja. To razumejo kot poskus discipliniranja trenutne opozicije pri prizadevanjih za nadzor nosilcev oblasti.

NSi je prepričan, da je predlagana novela namenjena vplivanju na specifičen postopek ustanavljanja parlamentarne preiskave, ki je na zahtevo državnega sveta usmerjena v preiskavo ravnanja oseb, povezanih z največjo koalicijsko stranko. Gre za preiskovalno komisijo o domnevnih zlorabah pri poslovanju družb Gen-I in Star Solar ter financiranju Gibanja Svoboda.

Člani odbora se bodo na seji seznanili tudi z letnim poročilom Komisije za preprečevanje korupcije za leto 2023 in oceno stanja za leto 2023.

[Vir: MMC RTV SLO]; Portal24;

Foto: Zajem zaslona