Predlagatelji novele Zakona o nalezljivih boleznih, poslanci Gibanja Svoboda, SD in Levice, so v DZ vložili predlog sklepa o nedopustnosti zakonodajnega referenduma.

Predlagatelji namreč ocenjujejo, da zakon spada med izjeme, navedene v 90. členu ustave. Omenjeni člen določa, da predmet zakonodajnega referenduma med drugim ne more biti zakon, ki odpravljajo protiustavnost.

V DZ sta pretekli teden prišli kar dve pobudi za razpis referenduma o nedavno sprejeti noveli zakona o nalezljivih boleznih. Zakon vlado pri vseh ukrepih, ki bi lahko posegali v osnovne pravice posameznika, še strožje omejuje.

Če bo DZ sklep potrdil, lahko pobudnik referenduma v petnajstih dneh od objave sklepa v uradnem listu zahteva, da ustavno sodišče preizkusi ustavnost tega sklepa. Ustavno sodišče o zahtevi odloči v tridesetih dneh.

Zakon

V DZ so poslanske skupine Svoboda, SD in Levica vložile predlog novele zakona o nalezljivih boleznih. Novela zakona sledi zamislim Pravne mreže za varstvo demokracije, dodanih je nekaj popravkov. Sprejem novele zakona o nalezljivih boleznih je ena od prioritet vlade, saj bo ključen za pripravo nove covidne strategije, je dejal premier Golob, ki pričakuje, da bo DZ novelo sprejel še pred parlamentarnimi počitnicami… več tukaj.

Referendum

Pravna mreža za varstvo demokracije meni, da je možnost referenduma o zakonu o nalezljivih boleznih vprašljiva. Ob pobudi za razpis referenduma o noveli zakona o nalezljivih boleznih v Pravni mreži za varstvo demokracije poudarjajo, da je referendum pravica pobudnikov.

Vprašanje, ki se ob tem postavlja pa je, ali gre za zakon, ki je sploh lahko predmet referendumskega odločanja. Predmet referenduma namreč po ustavi ne more biti zakon, ki odpravlja protiustavnost… več tukaj.

Foto: UN ORG Vir: STA