Med podpisniki predloga stranke francoskega predsednika Emmanuela Macrona, za oblikovanje novega sredinskega zavezništva v evropski politiki, je tudi slovenski predsednik vlade Robert Golob

Predlog

Glede na predlog naj bi se Macronovi politični zavezniki združili s stranko evropskih liberalcev (Alde) in še nekaterimi drugimi sredinskimi strankami. Macronov vpliv v evropski politiki bi se tako povečal. Obenem pa bi to pomenilo konec za Alde kot samostojno politično skupino, navaja Politico.

Macronovo zavezništvo in poslanci Alde v Evropskem parlamentu že tvorijo skupino Renew.

Alde

Stranka Alde je bila ustanovljena pred več kot 40 leti. Predstavlja več kot 70 evropskih liberalnih strank. Je tretja največja evropska politična stranka. Največja je desnosredinska Evropska ljudska stranka (EPP), druga pa evropski socialdemokrati (PES).

Predlog za oblikovanje novega evropskega sredinskega zavezništva je predstavljen v pismu vodstvu Alde. Med drugim so ga podpisali vodja skupine Renew v Evropskem parlamentu Stephane Sejourne, bolgarski premier Kiril Petkov in novi slovenski premier Robert Golob.

Macronovo zavezništvo je ideološko blizu Alde. Macron se je pred srečanji Evropskega sveta v Bruslju večkrat udeležil rednih sestankov Alde. Polnemu članstvu v Alde se je ogibal.

Golobova stranka Gibanje Svoboda, še ni članica nobenega evropskega političnega zavezništva. Po pričakovanjih naj bi se pridružili skupini Alde, saj se tesno povezuje s strankama LMŠ in SAB, ki sta že člana.

Vir: MMC RTV Sovenija/Politico

Foto: Borut Živulović/Bobo

By A.K.

Komentar: