Predlog za brezplačno kosilo za vse učence ima podporo

ByAna Koren

22. februarja, 2023 ,
Otrok [Foto: Pexels]

Predlog za brezplačno kosilo za vse učence ima podporo

Poslanci obravnavajo predlog sprememb zakonov o osnovni šoli in šolski prehrani, ki bi zagotovile brezplačno kosilo za vse učence. Nasprotovanja predlogu ni izrecno napovedala nobena poslanska skupina.

Ne samo učencem, brezplačen obrok bi morali zagotoviti tudi srednješolcem, so v poslanski skupini SDS zapisali v svojem predlogu, ki je bil obravnavan lani jeseni, vendar je bil zavrnjen, so spomnili.

Mojca Lukan z Inštituta 8. marec, ki je v imenu 5000 državljanov vložila predlog sprememb zakona, je povedala, da so predlog vložili glede na izkušnje staršev, ki so poročali, da otrokom težko plačajo kosilo v šoli.

Izdatki proračuna bi se po predlogih povečali za 77 milijonov evrov.

Felda: Predlog posega v delovanje šol

Minister za vzgojo in izobraževanje Darjo Felda je dejal, da na ministrstvu načeloma podpirajo namen predlagatelja v zvezi z zagotovitvijo brezplačne prehrane za učence. Ne nazadnje je urejanje tega vprašanja del vsebin v koalicijski pogodbi, pravi Felda.

Vendar je spremembe treba vpeljevati postopoma ob zavedanju, da predlog posega v kadrovske, prostorske in organizacijske zmožnosti posameznih šol.

Predlog zato po njegovem opozorilu v praksi trenutno ni izvedljiv. Ministrstvo namerava poskrbeti za to, da vse osnovne šole pridobijo ustrezne prostorske in kadrovske možnosti za njuno izvajanje.

V predstavitvi stališč poslanskih skupin so se v Gibanju Svoboda strinjali z ministrovim opozorilom. Edina pot je dogovor za skupno mizo in dialog s šolami, menijo.

Vlada se je takoj po začetku draginje lotila ustreznih ukrepov in zamrznila ceno šolske malice.

Stroške višjih cen hrane in energije, ki bi jih sicer morali plačati učenci in dijaki, je tako prevzela država, so dodali v SD-ju. Vlada je po njihovem pojasnilu to lahko naredila, ker je zagotavljanje šolske malice opredeljeno kot javna služba, ceno malice pa je določilo pristojno ministrstvo. Nudenje šolskega kosila je opredeljeno kot tržna dejavnost osnovnih šol, ceno kosila določajo šole same.

Trenutna ureditev pri subvencioniranju prehrane na šolah ni ustrezna, saj povečuje stigmatizacijo otrok, so poudarili v Levici. Po predlogih bi poskrbeli za zdravo prehrano vseh otrok, tudi tistih, ki imajo poseben prehranjevalni režim.

vir Foto: Pexels

Ne spreglejte…

Poklukar je novi minister za notranje zadeve, Tina Hefrle ostaja v ekipi

Sanja Ajanović Hovnik, ki je dva meseca vodila Ministrstvo za notranje zadeve, je novemu ministru Poklukarju predala posle. Poklukar je medtem že podpisal usmeritve in navodila policiji za prednostno obravnavo korupcijskih kaznivih dejanj.

Poklukar je ob predaji poslov ponovil, da je svoje prioritete glede razreševanja korupcije, migracijske politike in profesionalizacije policije predstavil že v državnem zboru… več tukaj.