Predsednica: Danes bo prisegla večkratna državna prvakinja v bowlingu

Kot predsednica bo danes prisegla večkratna državna prvakinja v bowlingu, nekdanja novinarka in informacijska pooblaščenka na najvišjo politično funkcijo v državi stopa kot odvetnica brez političnih izkušenj, zavezana liberalnim vrednotam in varovanju človekovih pravic.

Na četrtkovi slavnostni seji DZ bo prisegla prva predsednica republike Nataša Pirc Musar, ki bo na tem mestu nasledila Boruta Pahorja. Ta je predsedniško funkcijo opravljal dva petletna mandata. Primopredaja poslov med njima bo potekala v petek.

Pred nastopom funkcije bo pred državnim zborom izrekla naslednjo prisego: “Prisegam, da bom spoštoval(a) ustavni red, da bom ravnal(a) po svoji vesti in z vsemi svojimi močmi deloval(a) za blaginjo Slovenije.”

Razkrito, kdo bodo najožji sodelavci Nataše Pirc Musar

Razkrito, kdo bodo najožji sodelavci Nataše Pirc Musar. V ekipi je tudi nekdanja novinarka nacionalne televizije.

Nataša Pirc Musar bo še ta teden zaprisegla kot predsednica države, zdaj pa so iz njene ekipe sporočili, kdo bodo njeni najožji sodelavci. Predsednici države bodo svetovali Zlatko Šabič, Miriam Možgan, Eva Tomič, Nataša Dolenc, Breda Bunič, Aleksej Skok, nepoklicno pa tudi Biserka Marolt Meden. Šefinja njenega kabineta bo Ula Tomaduz, generalni sekretar urada pa Uroš Krek… več tukaj.

Nekdanja novinarka in informacijska pooblaščenka

Nekdanja novinarka in informacijska pooblaščenka na najvišjo politično funkcijo v državi stopa kot odvetnica brez političnih izkušenj, zavezana liberalnim vrednotam in varovanju človekovih pravic.

Profesionalno pot je Pirc Musarjeva začela kot novinarka in voditeljica na Televiziji Slovenija, nadaljevala pa na POP TV.

Po izstopu iz novinarskih vrst je kratek čas delovala kot vodja službe za korporativno komuniciranje v družbi Aktiva Group, julija 2004 pa jo je DZ na predlog takratnega predsednika republike Janeza Drnovška izvolil za pooblaščenko za dostop do informacij javnega značaja. Na tem položaju je bila dva mandata.

Od leta 2014 deluje v odvetniški pisarni, ki jo je ustanovila. Med drugim je zastopala nekdanjo prvo damo ZDA Melanio Trump pri zaščiti njene blagovne znamke v Sloveniji.

Sicer je dejavna tudi na mednarodnem področju. Med drugim je bila podpredsednica in predsednica Skupnega nadzornega organa za Europol, sodelovala je pri pripravi zakonov o varstvu osebnih podatkov v Črni gori, Srbiji in Ukrajini in v skupini Sveta Evrope za pripravo Konvencije o dostopu do javnih informacij.

Bila je tudi članica delegacije EU, ki se je pogajala z ZDA po razkritjih Edwarda Snowdna o zlorabah podatkov državljanov EU.

V volilno tekmo je Pirc Musarjeva vstopila prva in se ves čas držala pri vrhu javnomnenjskih anket. Ob precej ostri kampanji, v kateri je morala pojasnjevati svoje posle in posle svojega moža, se je po oktobrskem glasovanju s 26,88-odstotno podporo prebila v drugi krog kot drugouvrščena, za protikandidatom Anžetom Logarjem, ki je dobil 33,95 odstotka glasov. V novembrskem drugem krogu je slavila s 53,89-odstotno podporo ob 53,6-odstotni volilni udeležbi.

Nataša Pirc Musar rada sede na motor, vrtnari, peče, igra tarok in bere. 

Ta teden je sicer predstavila tudi svojo ožjo ekipo.

Pri protokolu soprog predsednice

V času Pahorjevega predsedovanja je protokolarne naloge prve dame opravljala odvetnica Tanja Pečar, ki jo je Pahor predstavljal kot življenjsko partnerico, čeprav ne živita skupaj.

Po izvolitvi Pirc Musarjeve pa bo protokolarne naloge prevzel soprog predsednice, podjetnik Aleš Musar. Napovedal je, da se bo udeleževal dogodkov, kot jih nalaga protokol.

Doktorica pravnih znanosti se je rodila 9. maja 1968, otroštvo je preživljala v Kamniku. Po zaključeni gimnaziji je izbrala študij prava in ga leta 1992 tudi zaključila, leta 1997 pa tudi opravila pravosodni izpit. Novembra 2015 je doktorirala na dunajski pravni fakulteti. Je mama sina študenta, z družino živijo v Radomljah. 

Sicer pa bo urad predsednika še naprej zaznamovan s športnim duhom. Navdušenega tekača Pahorja bo namreč nasledila večkratna državna prvakinja v bowlingu Nataša Pirc Musar.

Vir: Slovenske novice Foto: Nataša Pirc Musar Twitter

By A.K.

Komentar: