Predsednica DZ-ja predčasno zapustila sejo poslanske skupine Gibanja Svoboda

Predsednica DZ-ja predčasno zapustila sejo poslanske skupine Gibanja Svoboda

Danes dopoldne se je predsednica Državnega zbora (DZ), Urška Klakočar Zupančič, nepričakovano umaknila s seje poslanske skupine Gibanja Svoboda, ki je potekala za zaprtimi vrati. Klakočar Zupančičeva ni podala nobenih izjav glede razloga za svoj nenadni odhod. Njena udeležba na popoldanski seji sveta stranke je zdaj vprašljiva.

Po koncu današnje seje sveta Gibanja Svoboda, ki je načrtovana za popoldne, naj bi bila ob 18.15 na sporedu tudi izjava za javnost. Ta bi lahko razkrila več podrobnosti o trenutnem položaju Urške Klakočar Zupančič na čelu DZ. Medtem pa se na dnevnem redu seje sveta stranke nahajajo tudi priprave na prihajajoče evropske volitve ter razprava o potencialnih kandidatih za tri prazna ministrska mesta. Med imeni izstopajo imena Boštjana Koritnika, Jureta Lebna in Eve Knez.

Da bi predsednico DZ razrešili s trenutnega položaja, je potrebna absolutna večina poslanskih glasov, kar pomeni 46 glasov. Gibanje Svoboda trenutno v parlamentu zaseda 41 sedežev. Slednje bi lahko otežilo morebitno odločitev za njen odhod.

Poleg tega v medijih krožijo poročila o notranjih konfliktih in kritikah znotraj stranke. Nedavno so iz stranke odstranili svetovalca predsednice DZ, Andraža Osima, ki je ostro kritiziral delovanje stranke, opisal pa jo je kot sistem, ki temelji na “obljubah, lažeh in nategovanju”. Tudi časopis Delo poroča o nekdanjem poslancu LMŠ-ja, Robertu Pavšiču, ki je zdaj zaposlen v kabinetu predsednice DZ, in se je znašel v “nemilosti ožjega premierjevega kroga”.

Vir

Foto: STA

Portal24