Predsednica DZ podpira kontroverzno imenovanje Samuela Žbogarja

Samuel Žbogar, nekdanji zunanji minister, je bil pred kratkim imenovan za vodjo posebne misije za članstvo v Varnostnem svetu Združenih narodov (VS ZN), kar je povzročilo polemike v političnih krogih Slovenije. Medtem ko je njegovo imenovanje po oceni predsednice Državnega zbora (DZ) Urške Klakočar Zupančič “najboljša mogoča izbira”, so drugi opozorili na nenavadnost te odločitve.

Urška Klakočar Zupančič je v izjavi za medije v DZ povedala, da je sodelovanje z Žbogarjem dobro. “To je dobra okrepitev, da se v New York pošljejo najboljši ljudje,” je dejala. Predsednica parlamenta je hkrati izrazila zaskrbljenost nad tem, zakaj premier Robert Golob ni predhodno posvetoval z DZ o tej izbiri. Poudarila je, da bi pričakovala takšno posvetovanje, saj DZ predstavlja “najvišje institucionalno telo” v državi.

Po drugi strani pa je predsednica Nataša Pirc Musar označila odločitev vlade za “najmanj nenavadno” in dodala, da za dodatne informacije vprašanja naslovimo na predsednika vlade. Kabinet predsednika vlade do sedaj ni komentiral njenih izjav.

Ministrica za zunanje in evropske zadeve je nedavno komentirala, da je razprava o tem imenovanju zaključena in dodala, da bo Slovenija v New Yorku zagotovila najboljše diplomate. Medtem pa bo veleposlanik pri ZN Boštjan Malovrh še naprej opravljal svoje naloge in vodil delo slovenske misije v Generalni skupščini ZN ter Gospodarskem in socialnem svetu ZN (Ecosoc).

Odločitev o Žbogarjevem imenovanju tako še naprej odmeva v slovenski politiki, pri čemer je jasno, da mnenja o tem niso enotna.

vir Foto: STA Portal24