Predsednica DZ v središču afere: Laž, nevednost ali nekompetentnost?

Urška Klakočar Zupančič, predsednica Državnega zbora (DZ) Slovenije, se je znašla pod plazom kritik, ko jo je vodja poslanske skupine SDS Jelka Godec obtožila trošenja neresnic med svojim nastopom v oddaji Arena. Klakočar Zupančičeva je bila v preteklosti že obtožena fiziološko-psihološkega kolapsa, kar je sama zanikala v oddaji, trdi pa, da je bila bolna. V oddaji je izjavila, da je bila seja mandatno-volilne komisije, na kateri bi se razreševali programski svetniki RTVS, preklicana, zato je mnenje zakonodajno-pravne službe, ki ga je sama zahtevala, irelevantno. Jelka Godec pa je opozorila, da seja je bila dejansko izvedena, kar dokazuje zapisnik, ki ga je predstavila kot dokaz.

To postavlja pod vprašaj verodostojnost Klakočar Zupančič. Ali je zavestno lagala ali pa je šlo za zmoto oziroma nevednost o seji? V vsakem primeru to kaže na pomanjkanje kompetentnosti ali iskrenosti s strani predsednice DZ. Dodatna poročila iz stranke Gibanje Svoboda kažejo na napete odnose med delavci v kabinetu predsednice DZ in med kabinetom ter strokovnimi sodelavci DZ. Več sodelavcev, ki so bili zaposleni na zaupanje Klakočar Zupančičeve, je že zapustilo svojo službo.

“Veliko veliko besed je bilo izrečenih predvsem iz poslanske skupine SDS, ki je to mnenje potem pridobila na podlagi zakona o dostopu do informacij javnega značaja. Naj jaz tukaj poudarim, da seje mandatno- volilne komisije, na kateri bi se razreševali programski svetniki, niso bile izvedene, so bile preklicane, kar je tudi prav. In mnenje zakonodajno-pravne službe pravzaprav je popolnoma nerelevantno zaradi tega, ker se to niti ni zgodilo. Tako da jaz sem takrat zahtevala, sicer na pobudo poslanske skupine SDS, to mnenje, vendar sem še pred pridobitvijo mnenja svojo zahtevo preklicala. Zakonodajno-pravna služba iz meni neznanih razlogov ni upoštevala mojega preklica in je to mnenje izdelala. Ampak takrat, ko sem izdala preklic, ker so bile preklicane tudi seje mandatno-volilne komisije, je bila zadeva zame, ker ni bilo tudi ne obrazložitve zakonodajno-pravne službe, zakaj preklica ne upoštevajo, zaključena.”

Urška Klakočar Zupančič o  zadevi “mnenje zakonodajno-pravne službe” 

Obtožena prikrivanja mnenja zakonodajno-pravne službe

Poleg tega je bila Klakočar Zupančič v preteklosti obtožena prikrivanja mnenja zakonodajno-pravne službe, ki je trdila, da so koalicijski poslanci rušili ustavna načela delitve oblasti. Klakočar Zupančič nekdanja sodnica bi morala vedeti, da je nedopustno, kar so počeli poslanci koalicije, ko so v parlamentu nameravali prevzeti vlogo sodnikov, obsojati ljudi in po takšnem političnem sojenju odstaviti programske svetnike RTVS, da bi pridobili vpliv na medij z največ denarja v državi.

Nova24Tv je v kabinet predsednice DZ poslala vprašanja, kako komentirajo izjavo predsednice DZ v oddaji Arena in ali je bila seja, kjer so razreševali programske svetnike, res preklicana oz. ni bila izvedena kljub dokazom, ki jih je predložila poslanka Jelka Godec. To odpira vrsto vprašanj o integriteti in sposobnosti predsednice DZ pri opravljanju svojih dolžnosti, kar bi lahko imelo širše posledice za slovensko politiko in zaupanje javnosti v institucije države.

vir Foto: Zajem zaslon Portal24