Predsednica Evropskega parlamenta Roberta Metsola in predsednik EPP Manfred Weber zgrožena nad dogajanjem na RTVS

Evropska poslanka SDS, Romana Tomc, je ob srečanju Evropske ljudske stranke (EPP) opozorila na nedavne kadrovske čistke, ki potekajo na Radioteleviziji Slovenija (RTV Slovenija). Situacija je na družbenem omrežju X sprožila burne odzive, med drugim tudi s strani predsednika EPP, Manfreda Webra, in predsednice Evropskega parlamenta, Roberte Metsola.

Romana Tomc je ob tem na družbenem omrežju X (Twitter) zapisala: “Predsednica Evropskega parlamenta Roberta Metsola in predsednik EPP Manfred Weber se zgražata. Zgražajo se tudi kolegi poslanci, ki težko verjamejo, da je takšen brutalen politični prevzem RTV v demokraciji sploh možen. Na te neodvisne institucije v Sloveniji se ne gre zanašati, zato je internacionalizacija nujna. Premika se, vendar zanesljivo. Naše srečanje, kjer sicer razpravljamo tudi o strateških zadevah pred prihajajočimi volitvami, je bilo znova priložnost, da jih poznamo z najnovejšimi dogodki. Tudi o tem, kaj se je zgodilo Valentini Plaskan. Hvala naši politični družini @EPPGroup za podporo.”

Predsednik EPP, Manfred Weber, je na X izpostavil pomen pluralnosti medijev za demokracijo. Weber je obsodil nedavno odpuščanje ključnih kadrov na RTV Slovenija. V skrbi za stanje medijskega prostora v Sloveniji je pozval Věro Jourovo, evropsko komisarko za vrednote in preglednost, k takojšnjemu ukrepanju.

Ob tem je evropski poslanec Milan Zver naslovil Evropsko komisijo s pisnim poslanskim vprašanjem o dogodkih na RTV Slovenija. Zver je pri tem izpostavil ideološko motivirano odstranitev novinarjev in drugih zaposlenih, ki niso bili naklonjeni trenutni vladajoči oblasti in ekstremni levici. Pobudo so podprli tudi Romana Tomc in Franc Bogovič. Poslanka Nove Slovenije Ljudmila Novak je situacijo relativizirala. V nasprotju z njo je predsednik stranke Matej Tonin čistke ostro obsodil.

Val premestitev

Po nedavni izvolitvi nove uprave RTVS so se zgodili obsežni kadrovski premiki. Val premestitev je sledil sporni odločitvi manjšine ustavnih sodnikov. Kljub temu, da presoja o morebitni neustavnosti novele zakona o RTV Slovenija še ni bila dokončana, so odpravili zadržanje izvajanja le-te.

Poslanska skupina Slovenske demokratske stranke (SDS) je zaradi situacije na RTVS zahtevala sklic nujne seje Odbora za kulturo. Seja je bila naslovljena “Čistka in vladni prevzem RTVS pod krinko depolitizacije”.

Kljub zagotovilom novega vodstva RTVS o depolitizaciji so bili številni ključni kadri odstranjeni s svojih mest. Med njimi so bili v. d. generalnega direktorja RTVS Andrej Grah Whatmough, v. d. direktorja TVS Uroš Urbanija, odgovorna urednica informativnega programa Jadranka Rebernik (odstopila), v. d. urednika portala MMC Igor Pirkovič in drugi. Združenje novinarjev in publicistov je opozorilo na neustreznost teh razrešitev in dejstvo, da niso bile utemeljene na kakovosti dela.

V poslanski skupini SDS izpostavljajo zlorabo pojmov “depolitizacija” in “osvoboditev” ter opozarjajo na nedopustno šikaniranje. Zaradi naraščajočih nedemokratičnih pritiskov in napadov na svobodo govora je bila seja Odbora za kulturo označena za prioriteto.

Foto: Romana Tomc X

Portal24