Predsednica Pirc Musar kritična do “nenavadnega” imenovanja Žbogarja

ByAna Koren

21. septembra, 2023

Predsednica Pirc Musar kritična do “nenavadnega” imenovanja Žbogarja

Predsednica republike Nataša Pirc Musar je v New Yorku med zasedanjem Generalne skupščine Združenih narodov označila odločitev vlade Roberta Goloba, da imenuje Samuela Žbogarja, trenutnega državnega sekretarja na ministrstvu za zunanje in evropske zadeve, za posebnega predstavnika Slovenije v Varnostnem svetu ZN, kot “nenavadno”.

Odločitev za Žbogarjevo imenovanje je bila sprejeta konec julija. Žbogar, nekdanji zunanji minister, bo tako vodil ekipo v Varnostnem svetu. Stalni predstavnik Slovenije pri ZN Boštjan Malovrh pa bo medtem nadaljeval svoje delo v Generalni skupščini ZN v New Yorku.

Zunanja ministrica Tanja Fajon je poudarila, da Žbogarjevo imenovanje ni bilo namenjeno kot nezaupnica veleposlaniku Malovrhu. Slednji je namreč po njenem mnenju zelo dobro vodil prejšnje misije. Žbogar sam se je v New Yorku odzval na kritike, poudaril, da njegovo imenovanje ne pomeni nezaupnice Malovrhu in dodal, da je čast, da vlada verjame v njegove večje izkušnje za to vlogo.

Nataša Pirc Musar pa je izpostavila, da je dvotirnost v slovenskem predstavništvu pri ZN v New Yorku neobičajna. Na vprašanje, ali je svoje mnenje izrazila tudi premierju, je odgovorila pritrdilno.

Kot je bilo ugotovljeno, je bilo Žbogarjevo imenovanje odziv na prošnjo generalnega sekretarja OZN iz junija 2023. Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve je pojasnilo, da bo Žbogar uradni predstavnik Slovenije v Varnostnem svetu ZN. Po informacijah virov N1 lahko država sama določi svojega predstavnika, pooblastilo za to pa lahko izda zunanji minister, predsednik vlade ali države. V tem primeru je pooblastilo podpisal premier.

Iz krogov blizu predsednice Pirc Musar pa prihajajo informacije, da je predsednico predvsem zmotil postopek imenovanja Žbogarja, navaja N1. Predsednica naj bi menila, da bi morala biti v postopek imenovanja bolj vključena in obveščena. Vendar viri izpostavljajo, da predsednica republike ceni Žbogarjevo dosedanje delo in verjame, da bo v Varnostnem svetu odlično opravil svojo vlogo.

vir Foto: STA/Demokracija Portal24