Predsednica Pirc Musar poziva k hitri sanaciji poplavnih območij

Predsednica Pirc Musar poziva k hitri sanaciji poplavnih območij

Predsednica republike Nataša Pirc Musar je v okviru obiska v poplavah prizadetih območij obiskala Dolnjo Bistrico in nasip, ki ga je v ujmi predrla Mura. Poudarila je, da je treba pospešiti postopke sanacije nasipov in nabrežin, ter dodala, da moramo graditi kakovostno, dovolj hitro, a ne prehitro. “Nismo namreč tako bogati, da bi gradili poceni; če gradimo poceni in slabo, bodo naslednje vode odnesle ponovno – in tako v nedogled,” je opozorila.

Prizadeti potrebujejo informacije ali se lahko vrnejo v svoje domove

Po njenih besedah je razlika očitna, če primerja stanje takoj po razdejanju in danes. Dodala je, da želijo prizadeti čim prej informacije, ali lahko se lahko vrnejo v svoje hiše ali jih je treba porušiti. “S temi informacijami ne moremo čakati,” je dejala predsednica in opozorila, da je potrebno pospešiti tudi postopke sanacije nasipov in nabrežin.

Prizadevanja prostovoljcev

Pirc Musarjeva je izpostavila prizadevanja prostovoljcev v Dolnji Bistrici, kjer je nasip zdržal samo zato, ker so prostovoljci celo noč nosili 32.000 vreč. “Sanacija in zvišanje nasipa sta potrebna,” je dodala in poudarila, da bo treba najti rešitev, ki bo sprejemljiva za naravovarstvenike, kmete in lastnike kmetijskih zemljišč.

Sestanek s humanitarnimi organizacijami

Pirc Musarjeva je napovedala tudi sestanek s humanitarnimi organizacijami, ki zbira od 10 do 15 milijonov evrov. “Nekateri celo pravijo, da bodo hrano morali metati stran. Tako da se bodo tudi humanitarne organizacije morale odločiti, kako fokusirati pomoč. Mogoče bo namreč komu bolj prav prišla denarna pomoč kot makaroni in paštete,” je opozorila predsednica.

Obisk v Dolnji Bistrici in Črni na Koroškem

Predsednica je obisk začela v Zgornji Savinjski dolini, obiskala zaselka Struge in Strmec ter se srečala s krajani in lokalnimi gospodarstveniki v Ljubnem. Nato se je odpravila v Prekmurje, kjer si je skupaj z županjo Črenšovcev Vero Markoja ogledala poškodovan protipoplavni nasip v Dolnji Bistrici. Delovno kosilo z dvanajstimi župani s tega območja, ki bodo predsednico seznanili z načrti za obnovo, je sledilo obisku. Obisk prizadetih območij bo predsednica končala v Črni na Koroškem, kjer se bo sestala z županjo Romano Lesjak, predstavniki občine, civilne zaščite, gasilci in gospodarstveniki.

Foto: NPM X

Portal24