Predsednica Pirc Musar se je v Kijevu sestala z ukrajinskim predsednikom Zelenskim

Predsednica Republike Slovenije Nataša Pirc Musar in predsednik Ukrajine Volodimir Zelesnki [Foto: PR Nataša Pirc Musar X]

Predsednica Pirc Musar se je v Kijevu sestala z ukrajinskim predsednikom Zelenskim

Predsednica republike Nataša Pirc Musar je obiskala Kijev, kjer se je srečala z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim. V pogovorih sta razpravljala o varnostnem sporazumu med državama in pripravah na drugo mirovno konferenco za Ukrajino. Predsednica Pirc Musar je med obiskom obiskala tudi mesto Buča.

V Kijevu sta predsednika razpravljala o pripravi varnostnega sporazuma, podobnega tistim, ki jih je Ukrajina že sklenila z 18 drugimi državami. Čeprav je bilo načrtovano, da bo Pirc Musar sporazum podpisala med obiskom, do podpisa ni prišlo, ker Kijev ni podprl osnutka, ki naj ne bi vseboval konkretnih zavez glede pomoči.

Ukrajinski predsednik Zelenski je izpostavil prizadevanja Kijeva za vzpostavitev celovitega okvira varnostnih sporazumov z evropskimi državami. “To ne bo okrepilo le Ukrajine, temveč bo okrepilo tudi varnost na celotni celini,” je zapisal na omrežju X.

Zelenski je predsednico Pirc Musar seznanil tudi s potekom priprav na drugo mirovno konferenco za Ukrajino. “Skupaj z vsemi, ki si resnično želijo miru, moramo pripraviti akcijske načrte za naslovitev vseh varnostnih vidikov, ki jih krši Rusija,” je poudaril. Zahvalil se je Sloveniji za njeno neomajno podporo Ukrajini in nedavni paket pomoči.

Pirc Musar v Buči prižgala svečo

Predsednica Pirc Musar je obiskala mesto Buča, kjer je prižgala svečo v spomin na žrtve pobojev civilistov. “Tragične zgodbe prebivalcev Buče so se me globoko dotaknile,” je zapisala na omrežju X. V Buči se je srečala z županom Anatolijem Fedorukom in župnikom cerkve Sv. Andreja, Andrijem Halavinom, ki je prisostvoval odkritju množičnega grobišča in pokopu žrtev.

Zelenski je na omrežju X sporočil, da sta se s Pirc Musar skupaj poklonila padlim ukrajinskim branilcem. “Ukrajina se bo vedno spominjala tistih, ki so žrtvovali svoja življenja,” je dodal.

Obisk predsednice Pirc Musar v Ukrajini, ki bo trajal do sobote, potrjuje zavezanost Slovenije politiki ozemeljske celovitosti Ukrajine in ponuja priložnost za krepitev političnega dialoga ter poglobitev dvostranskih odnosov. Predsednica se namerava srečati tudi s premierjem Denisom Šmigaljem in predsednikom rade Ruslanom Štefančukom.

[Vir. MMC RTV SLO]; Portal24; Foto: PR Nataša Pirc Musar X