Predsednica Pirc Musar zamejcem: Vaša domovina je Italija!

Med obiskom slovenskih zamejcev na tržaškem se je predsednica republike Nataša Pirc Musar udeležila debate z dijaki slovenskih zamejskih licejev. Njena izjava, da je domovina slovenskih zamejcev Italija, je sprožila burne odzive in presenečenje v slovenski zamejski skupnosti.

V okviru dogodka je predsednica obiskala prenovljeni Narodni dom v tržaškem predelu Sveti Ivan, ki je ključnega pomena za slovensko zamejsko skupnost. Srečanje z dijaki slovenskih zamejskih licejev je bilo priložnost za odprto debato o politiki, migracijah in položaju manjšin. Ko je ena izmed dijakinj izpostavila vprašanje o povezanosti matične države s svojo manjšino, je predsednica odgovorila: “Vaša domovina je Italija. Vi prispevate k razvoju, sožitju in kulturi Italije. Tega ne pozabite.”

Predsednik Sveta slovenskih organizacij, Walter Bandelj, je izrazil presenečenje nad njenimi besedami in jasno poudaril: “Za nas je domovina samo republika Slovenija. Naš dom je bolj Ljubljana kot pa Rim.” Enako mnenje je delila tudi Ksenija Dobrila, predsednica Slovenske kulturno-gospodarske zveze, ki je menila, da je morda prišlo do zmede med pojmom države in domovine.

Deželni svetnik Furlanije-Julijske krajine, Marko Pisani, je prav tako opozoril na zgodovinsko spreminjanje meja v regiji. Dodal je, da “domovina so lahko tudi naši rodni kraji.”

To ni prvič, da je predsednica Pirc Musar z izjavami razburila zamejsko skupnost. Lani je v intervjuju za avstrijsko ORF pohvalila urejenost pravic slovenske skupnosti v Avstriji, kar je sprožilo oster odziv v Narodnem svetu koroških Slovencev. Predsednica se je kasneje za svoje besede opravičila.

Za zdaj še ni znano, ali bo predsednica podala dodatno pojasnilo ali opravičilo glede svojih nedavnih izjav o zamejski skupnosti v Italiji.

vir

Foto: Nataša Pirc Musar X

Portal24