Predsednica Republike ob 20. obletnici vstopa v Nato: “Humanosti ni več”

Nataša Pirc Musar [Foto: Nebojša Tejić/STA]

Predsednica Republike ob 20. obletnici vstopa v Nato: “Humanosti ni več”

Na državni proslavi na Brdu pri Kranju, ki je obeleževala 20. obletnico vstopa Slovenije v Severnoatlantsko zavezništvo (Nato), je predsednica Republike Slovenije Nataša Pirc Musar poudarila pomen in pravilnost odločitve Slovenije za vstop v to obrambno zavezništvo. “Humanosti ni več. Vrednote ne štejejo nič,” je opisala trenutno dogajanje po svetu, kar še dodatno izpostavlja pomen članstva v zavezništvu.

“Ob in po osamosvojitvi je treba poudariti dvoje. Prvič, da smo v nemirnih časih sami, pogumno, zavedajoč se vseh nevarnosti, ki so nam pretile, s pravimi odločitvami, ob pravem času in ne nazadnje z bojem dosegli stoletni sen o lastni državi. Drugič, da so politiki kljub medsebojnim razlikam delovali tako, kot je bilo treba: enotno. Politiki se je uspelo poenotiti in po osamosvojitvi vsa prizadevanja usmeriti v uresničevanje ključnih zunanjepolitičnih ciljev države – članstvo v Severnoatlantskem zavezništvu in v Evropski uniji.” 

Nataša Pirc Musar

V svojem govoru je predsednica osvetlila dve ključni obdobji v zgodovini Slovenije. Prvič, pogum in odločnost naroda ob osamosvojitvi, ko so “sami, pogumno, zavedajoč se vseh nevarnosti, ki so nam pretile, s pravimi odločitvami, ob pravem času in ne nazadnje z bojem dosegli stoletni sen o lastni državi.” Drugič, enotnost politike po osamosvojitvi, ki je usmerila prizadevanja k uresničevanju ključnih zunanjepolitičnih ciljev, med katerimi je bilo članstvo v Natu in Evropski uniji.

“To lahko spremljamo v vojni na evropskih tleh, v Ukrajini, ki je žrtev ruske agresije, na Bližnjem vzhodu, kjer po grozljivem pokolu, ki ga je Hamas izvršil nad izraelskimi civilisti, še vedno spremljamo nepojmljivo nasilje izraelskih oblasti nad palestinskim prebivalstvom v Gazi, kjer je že več deset tisoč žrtev, ter v številnih drugih konfliktih po svetu.”

Nataša Pirc Musar

Odločitev je bila pravilna

“Odločitev, ki smo jo sprejeli, je bila pravilna. S članstvom smo pridobili ne samo vstop v obrambno zavezništvo, ampak tudi priznanje, da smo del okolja, ki temelji na demokraciji kot načinu življenja, vladavini prava, spoštovanju človekovih pravic in ozemeljske celovitosti ter suverenosti,” je zatrdila predsednica Pirc Musar. Poudarila je tudi, da je vstop v Nato in Evropsko unijo predstavljal zgodovinsko dejanje, saj je Slovenija s tem dobila enakovreden glas pri skupni mizi z zaveznicami ter možnost dogovarjanja na mednarodni ravni, kar je državi omogočilo boljše in varnejše življenje.

“Kot izpričana zagovornica človekovih pravic in svoboščin ostro obsojam vsak poseg v življenje sočloveka, njegovo trpljenje in mučenje, poniževanje, posiljevanje. Preveč tega nam dnevno kažejo posnetki z bojišč. Humanosti ni več. Vrednote ne štejejo nič. Zveza Nato ima prizadevanje za ohranitev držav, ki še kaj dajejo na vrednote, zapisano na več mestih Washingtonske pogodbe. Tudi zato je prav, da smo članica te mednarodne organizacije in da danes praznujemo dvajseto obletnico našega članstva v njej.” 

Nataša Pirc Musar

Predsednica Pirc Musar je spregovorila tudi o sodobnih grožnjah, ki so večplastne in pogosto povezane z napredno tehnologijo. Izpostavila je vojno v Ukrajini kot primer ruske agresije in napetosti na Bližnjem vzhodu, ter poudarila, da so tudi v teh težkih časih zaveze, kot je Nato, ključne za ohranjanje miru in stabilnosti.

“To lahko spremljamo v vojni na evropskih tleh, v Ukrajini, ki je žrtev ruske agresije, na Bližnjem vzhodu, kjer po grozljivem pokolu, ki ga je Hamas izvršil nad izraelskimi civilisti, še vedno spremljamo nepojmljivo nasilje izraelskih oblasti nad palestinskim prebivalstvom v Gazi, kjer je že več deset tisoč žrtev, ter v številnih drugih konfliktih po svetu.”

Nataša Pirc Musar

Brez varnosti ni razvoja

Predsednica Pirc Musar je opozorila tudi na zaskrbljujoče dejstvo, da je uporaba sile v 21. stoletju še vedno sredstvo za doseganje političnih ciljev. “Kot izpričana zagovornica človekovih pravic in svoboščin ostro obsojam vsak poseg v življenje sočloveka, njegovo trpljenje in mučenje, poniževanje, posiljevanje. Preveč tega nam dnevno kažejo posnetki z bojišč. Humanosti ni več. Vrednote ne štejejo nič,” je poudarila predsednica in dodala, da je članstvo v zvezi Nato ključno za ohranjanje držav, ki cenijo vrednote.

Nadalje je predsednica izrazila prepričanje, da Slovenija zaradi članstva v Natu namenja manj sredstev za obrambo, kot bi jih sicer. “Brez varnosti ne morejo delovati druge družbene dejavnosti. Brez nje ni razvoja in blaginje,” je poudarila in izpostavila pomen podpore sodobnemu nacionalnovarnostnemu sistemu in Slovenski vojski.

Predsednica si želi, da bi Slovenija ostala zgledna članica zavezništva, pri čemer je poudarila pomen zagovarjanja duha washingtonske pogodbe, ki zagotavlja, da Nato nikoli ne postane agresorska sila. “Njena moč je v odvračanju, solidarnosti, medsebojni pomoči in dialogu,” je zaključila.

Slovenija se je 29. marca 2004 pridružila Natu skupaj z Bolgarijo, Estonijo, Latvijo, Litvo, Romunijo in Slovaško, v največji širitvi v zgodovini zavezništva.

[Vir: STA]; Foto: Nebojša Tejić/STA; Portal24