Predsednica Republike predlagala kandidate za Sodni svet

Nataša Pirc Musar Foto: Zajem zaslona

Predsednica Republike predlagala kandidate za Sodni svet

Predsednica Republike Slovenije, Nataša Pirc Musar, je v Državni zbor posredovala predlog kandidatov za člane Sodnega sveta. Na seznamu so odvetnica Tanja Bohl, pravnik Rajko Pirnat, notar Valter Vindiš in pravnik Marko Novak. Državni zbor naj bi o teh kandidaturah odločal 23. maja.

Šest članov Sodnega sveta, od katerih so trije sodniki, ki trajno opravljajo sodniško funkcijo, in trije, ki jih na predlog predsednice izvoli Državni zbor, bo zaključilo svoj šestletni mandat 4. julija. Uradna objava razpisa volitev je bila v Uradnem listu 12. februarja, medtem ko je urad predsednice že 16. februarja pozval k zbiranju predlogov za kandidate.

Po zakonu morajo biti kandidati izbrani med univerzitetnimi profesorji prava, odvetniki in drugimi pravniki, pri čemer mora biti predložena obrazložitev kandidatur in pisno soglasje kandidatov. Kandidatna lista mora biti Državnemu zboru predložena najkasneje 20 dni pred glasovanjem in mora vključevati več kandidatov, kot je potrebnih za izvolitev, a ne več kot dvakrat toliko.

Sodni svet, ki je samostojen in neodvisen državni organ, igra ključno vlogo v zagotavljanju samostojnosti in neodvisnosti sodstva ter vodi imenovanja vrhovnih sodnikov, predsednikov in podpredsednikov sodišč. Prav tako odloča o nezdružljivosti sodniške funkcije, s čimer skrbi za kakovost dela sodišč in ohranjanje njihovega javnega ugleda.

[Vir: STA]; Portal24; Foto: Zajem zaslona