Predsednica Republike zaskrbljena glede ozaveščenosti o JEK-u 2 (video)

Predsednica republike Nataša Pirc Musar [Foto: Matjaž Klemenc/UPRS]

Predsednica Republike zaskrbljena glede ozaveščenosti o JEK-u 2

Predsednica Republike Slovenije, Nataša Pirc Musar, je izrazila skrb, da državljani ne posedujejo dovolj informacij o projektu gradnje druge jedrske elektrarne (JEK 2), ki predstavlja največjo naložbo v zgodovini Slovenije. V svojem nedavnem nagovoru, ki je bil objavljen na uradni spletni strani, je pozvala k bolj temeljitemu, poštenemu in nepristranskemu obveščanju javnosti o tem pomembnem projektu.

“Za začetek naj ponovim: sem podpornica jedrske energije,” je dejala predsednica in dodala, da podpira tako predlog resolucije o miroljubni rabi jedrske energije, ki naj bi bil sprejet v Državnem zboru že ta mesec, kot tudi načrtovanje referenduma o jedrski prihodnosti države. “Gre za daleč največjo naložbo v zgodovini naše države in pomembno je, da smo vsi dobro obveščeni,” je poudarila Pirc Musar.

Predsednica je v svojem nagovoru izpostavila potrebo po razpravi o JEK-u 2 med širšo javnostjo, ne samo znotraj strokovnih krogov in Državnega zbora. Postavila je pet ključnih vprašanj, ki jih je potrebno nasloviti, in predstavila tri predloge za povečanje transparentnosti in vključevanja javnosti v odločitveni proces. Med drugim je izrazila zaskrbljenost glede stroškov projekta, ki bi lahko narasli med gradnjo, kot je bilo to opaženo pri podobnih projektih v tujini. “Stroški izgradnje nove jedrske elektrarne so ocenjeni na okoli 16 milijard evrov. Ali smo pripravljeni na morebitna finančna tveganja, ki jih to prinaša?” je vprašala predsednica.

Radioaktivni odpadki

Predsednica je prav tako opozorila na nerazrešeno vprašanje radioaktivnih odpadkov iz obstoječe jedrske elektrarne, kar je še eno pomembno vprašanje, ki zahteva odgovore pred morebitno gradnjo nove elektrarne. V sklopu svojih predlogov je predsednica pozvala k ponovnemu premisleku o referendumskem vprašanju, ki bi bilo pošteno do vseh strani in bi omogočilo, da se državljani odločajo na podlagi jasnih in celovitih informacij. Poudarila je tudi potrebo po nadzoru nad medijskim prostorom, da se prepreči morebitna zloraba moči s strani finančno močnejših skupin zagovornikov.

“Naša dolžnost je, da zagotovimo, da je vsak korak v smeri te velike naložbe izveden transparentno, z vključevanjem javnosti in brez skrivanja pomembnih informacij,” je zaključila predsednica Pirc Musar, ki stremi k odprti in bolj pošteni razpravi o prihodnosti jedrske energije v Sloveniji.

Celotno sporočilo predsednice Republike lahko preberete tukaj.

Portal24; Foto: Matjaž Klemenc/UPRS