Predsednik Južnega Sudana lula v hlače, novinarji aretirani (video)

ByA.K.

8. januarja, 2023

Predsednik Južnega Sudana se je polulal, novinarji aretirani

Predsednik Južnega Sudana se je polulal v hlače. Po dogodku pa so aretirali šest novinarjev, saj je v javnost pricurljal videoposnetek, ki prikazuje predsednika Salvo Kiira, kako na uradni slovesnosti ob odprtju ceste med predvajanjem državne himne urinira v hlače.

Na začetku posnetka iz sredine decembra se 72-letni predsednik niti ne zaveda, da se mu po hlačah širi madež, ki se pod njegovimi nogami spreminja v lužo. Snemalec, ki je vse snemal, je hitro preklopil na drug kader. Kiir in njegovo spremstvo pa so dojeli, kaj se dogaja.

Ljudje so zaskrbljeni zaradi predsednikovega zdravja

Posnetek nikoli ni bil predvajan na televiziji, a je začel krožiti po družbenih omrežjih. Posnetek je pod vprašaj postavil zdravstveno stanje in sposobnost 72-letnega predsednika voditi narod. Hkrati pa se je postavilo tudi vprašanje etike njegove objave.

Novinarja, ki sodelujeta z državno radiodifuzno korporacijo Južnega Sudana, sta bila aretirana v torek in sredo, je povedal Patrick Oyet, predsednik sindikata novinarjev Južnega Sudana. Pridržali so ju zaradi suma nepooblaščene objave posnetka.

Za Reuters je povedal, da so bili osumljenci zato, ker so vedeli, kako je posnetek predsednikovega uriniranja med javnim dogodkom prišel v javnost. Ministrstvo za informiranje in nacionalno varnost se na prošnjo agencije za komentar ni odzvalo.

Kiir je predsednik od osamosvojitve Južnega Sudana

Kiir je predsednik Južnega Sudana od osamosvojitve leta 2011. Od takrat ni bilo nobenih volitev. Vladni uradniki so večkrat zanikali govorice, ki krožijo po družbenih omrežjih, da predsednik ni dobrega zdravja. Država je bila večji del zadnjega desetletja vpletena v konflikte.

“Zaskrbljeni smo, ker so kolegi, ki so v priporu, tam ostali dlje, kot zahteva zakon,” je dejal Oyet. V skladu z zakonom smejo južnosudanske oblasti osumljence pridržati 24 ur, preden jih privedejo pred sodnika.

“Incident ustreza vzorcu varnostnega osebja, ki se zateče k samovoljnemu pridržanju, kadar koli vladni uradniki menijo, da je poročanje neugodno,” je dejal predstavnik Odbora za zaščito novinarjev za podsaharsko Afriko Muthoki Mumo.

Vir Foto: zajem zaslona YT