Predsednik predstavniškega doma ZDA je Kevin McCarthy

ByA.K.

9. januarja, 2023
Foto: Pexels

Po 15 krogih glasovanja je bil za predsednika predstavniškega doma ZDA izvoljen Kevin McCarthy

Za predsednika predstavniškega doma ameriškega kongresa je bil po vročih pogovorih, zaradi katerih so se republikanski kolegi skoraj tudi fizično spopadli je izvoljen Kevin McCarthy. Da je McCarthy dobil položaj, čeprav ima njegova stranka večino v zbornici pa so potrebovali kar 15 krogov.

Do izvolitve je prišlo po dramatični kampanji, ki se je odvijala v živo v dvorani. Strankarskega upornika Matta Gaetza so namreč pozvali, naj že glasuje za McCarthyja. Floridski kongresnik je bil med šestimi nasprotniki, ki so pozno v petek vendarle popustili.

Pred tem se je med razgretimi prizori v dvorani Gaetz skoraj sprl s predstavnikom Mikom Rogersom (podpornikom gospoda McCarthyja). Kolegi so morali kongresnika iz Alabame fizično zadržati, ko je tulil in s prstom žugal Gaetzu.

Predsednik določa dnevni red predstavniškega doma in nadzira zakonodajno delo. Funkcija je druga v predsedniški vrsti za podpredsednico ZDA.

McCarthy je po potrditvi na Twitterju zapisal: “Upam, da bo po tem tednu ena stvar jasna: nikoli ne bom obupal. In nikoli ne bom obupal zaradi vas, Američanov.”

G. McCarthy je novinarjem povedal, da mu je glasove, ki jih je potreboval za izvolitev pomagal zbrati nekdanji predsednik Trump pomagal: “Mislim, da nihče ne bi smel dvomiti o njegovem vplivu”.

“Z mano je bil od začetka. Klical me je in klical je druge,” je dejal.

McCarthyju je za zmago čestital predsednik ZDA Joe Biden. Dejal je, da se veseli sodelovanja z republikansko stranko.

“Ameriško ljudstvo od svojih voditeljev pričakuje, da bodo vladali na način, ki njihove potrebe postavlja nad vse drugo, in to je tisto, kar moramo storiti zdaj,” je dejal.

Republikanci pa so obljubili, da bodo sprožili preiskave o poslovanju in upravljanju družinskega podjetja Bidna.

vir Foto: Pexels